Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ABD ve AB Yetkilileri Blockchain Gelişimi İçin ‘Sandbox’ Yaklaşımını Destekliyor

Consensus 2018 konferansında konuşan uluslar arası kanun yapıcı nitelikteki kişiler, resmi bir rehberin yokluğunda düzenleyici ”sandbox” (yeni veya henüz tam olarak test edilmeyen bir alanda kural olmadan kuralları yaşaya yaşaya keşfetme olayı) olayının blockchain yeniliği için en iyi yöntem olabileceğini belirtti.

Küresel yargı konusunda konuşan ABD Temsilciler Meclisi sözcüsü  David Schweikert, şuan için ABD sınırları dahilinde kripto para birimlerini ve blockchain teknolojisini tam olarak anlayıp yönetebilecek bir yapının olmadığını belirtip bunun belki de o kadar kötü bir şey olmayabileceğini vurguladı.

Seyircilere şunları ifade etti:

”Abd Meclisindeki en büyük endişelerden birisi yapılan düzenlemeler ile yenilikleri sakatlamak – bu sebeple şu an içinde bulunduğumuz ‘sis tabakası’ belki gerçekten yararlı olabilir.”

Sözcü kendi eyaleti olan Arizona’nın, çoktan sandbox yöntemini kullanmaya başladığını ve bu şekilde blockchain teknolojisi de dahil bir kaç adet yenilik ile uygulamayı güvenilir iş ortakları ve kontrol altındaki çevre içerisinde denemeye başladığını belirtti.

David’in de belirttiği gibi Arizona Nisan ayı gibi yakın bir tarihte eyaletteki kurumların kendi bilgilerini blockchain temelli bir sistemde depolaması hakkında bir yasa tasarısı uygulamaya koymuştu. Sağladığı faydanın yanı sıra bu hareket aynı zamanda blockchain teknolojisinin daha geniş kitleye yayılması için de bir fırsat niteliği taşımakta.

Bu esnada, konu blockchain teknolojisinde ilerlemek olduğunda Avrupa kıtasındaki durum ABD’den biraz daha farklı görünmekte. Ancak AB için hala sandbox yönteminin gelecekteki potansiyel kullanımına göz ucuyla bakıyor diyebiliriz.

Avrupa Parlamentosu Üyesi olan Eva Kaili de Schweikert ile olan panel  tartışmasına katılanlardan birisi. Blockchain teknolojisinde ilerlemek konusunda AB kanun yapıcı kurumları ile çalışma tecrübesini paylaşan Eva, ”önümüzdeki bir kaç yıl içerisinde kaynaştırma, sandbox yaklaşımları ve düzenlemeye sahip olacağız” yorumunda bulundu.

Ancak Kaili’nin anlattığına göre konu AB kanun yapıcı kurumlarına gelince ortada bir engel var ve o da bu kurumların blockchain konusundaki bilgi eksikliği.

Kaili:

”Blockchain konusunda her politikacıyı eğitmek gerçekten çok zor. Ve buna ek olarak Avrupa Parlamentosu içerisinde çok fazla bilim adamımız da bulunmuyor.”

AB tüm bu zorluklara rağmen bölgenin yararı için teknolojiye uyum sağlayacak diyen Kaili son olarak şunları dile getirdi:

”Şuan bile hala daha çok üye ülke bizim çabamıza katılmakta.. uyuşmazlıkları ortadan kaldırmak ve masrafları azaltmak konusunda blockchain teknolojisi bize mükemmel çözümler sunuyor.”

Şimdiye kadar ve ayrıca Nisan ayında, 22 AB üye ülkesi ortak olarak Avrupa Komisyonu altında bir blockchain ortaklığı kurmuştu. Ortaklık blockchain teknolojisi hakkında bilgi paylaşımı yaparak AB çapında blockchain uygulama olasılıklarını yaratmak amacıyla kurulmuştu.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment