Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

‘Big Short’ Efsanesi Steve Eisman: Bitcoin’in Bir Amacı Yok

Wall Street’in eski kulağı kesiklerinden olan ünlü ‘Big Short‘ efsanesi Steve Eisman, yıllar önce ‘sub prime mortgage’ piyasasının çöküşünü tahmin etmişti ancak kripto paraların olayını görme konusunda pek başarılı gibi gözükmüyor.

‘Big Short’ Efsanesi Steve Eisman Bitcoin’i Eleştirdi

Şuan için Neuberger Berman firmasında portföy yöneticisi olarak yer alan Eisman, mortgage krizini tahmin eden bir avuç hedge fonu yöneticilerinden birisiydi. Şuan ise yükselmekte olan kripto para dalgasına katılmak yerine piyasadaki kripto para birimlerinin ‘amaç’ veya ‘değerini’ bulmakta sorun yaşadığını belirten Eisman, Hong Kong içerisindeki bir toplantıda, Wall Street Journal isimli haber kaynağına, bitcoin yükselişinin sadece ‘dedikodu” ve sahtekarlıktan güç aldığını belirtti.

Eisman:

”Bunun amacını göremiyorum. Kripto para tam olarak nasıl bir değer katıyor? Bu soruyu benim için cevaplayabilen olmadı.”

Milyarder yatırımcı Warren Buffett’ın takımına katılmış gibi duran Eisman da kripto para piyasasına karşı adeta sövüp sayıyor. Bunun yanı sıra Eisman’ın daha önce de Buffett ile hem fikir olduğu makam tazminatı gibi konular bulunmuyor değil.

Ancak Berman kripto para düzenlemeleri konusunda kapıları hemen kapatmayıp, kendisinin piyasanın neden ”daha sıkı” düzenlenip denetlenmediği konusunu ”anlamadığını” belirtiyor. Cevap ise kanun yapıcıların piyasada kontrolü sağlamak isterken herhangi bir bölgedeki yenilik ve girişim dalgasını yanlışlıkla kesmek istememesinden kaynaklanıyor. Eskiden Eisman’ın ”tarihteki en kötü Fed Başkanı” dediği önceki Fed Başkanı Alan Greenspan’dan alıntı yapan Eisman, ”bu onların hararetle çözmeye çalıştığı bir bilmece”. ifadesini kullandı.

Kariyerinin çıkış noktasını Michael Lewis’in çok satan kitabı The Big Short’un beyaz perdeye aktarılıp Steve Carell tarafından canlandırıldığı Eisman, cevaplar için belki de yanlış yere bakmakta.

Örnek vermek gerekirse, kendisi çok öngörülü bir şekilde Wachovia Corp tarafından yapılan 26 milyar dolarlık alım sonrası gerçekleşen çöküşü yıllar öncesinden tahmin etmişti. İşaretleri takip etmiş ve bu en sonunda kendisini ünlü ”big short’a” doğru götürmüştü. Ancak konu kripto para birimlerine geldiğinde Eisman, piyasanın mekaniklerini anlayacak kadar vakit ayırmadığını itiraf ediyor.

”Dokunmuyorum bile. Neye baktığımı bilmiyorum… İlgim yok.”

Yukarıdaki ifadeleri kullanan Eisman bunlara ek olarak sadece kripto türünde değil aynı zamanda herhangi bir para birimine yatırım yapmaktan da kaçındığını belirtti.

Sistematik Risk Yok

Bu esnada eğer kendisine sıradaki ‘‘Big Short’un” ne olacağını sorarsanız Eisman, Bank of England yetkilisi Mark Carney’in ”küresel ekonomi içerisinde herhangi bir sistematik risk görmediğini’ belirttiği kripto para birimlerine işaret etmeyecektir. Ve aynı şekilde kripto para birimlerine ilgi duymadığını belirten JPMorgan’ın Jaime Dimon’unun aksine Carney, herhangi bir gerileme veya düşüş yanlılarından da değil.

Eisman’ın en çok endişelendiği konulardan birisi ise Kanada emlak piyasası. Eisman bu piyasa hakkında patlamaya hazır bir balon olduğuna dair kanıtlar mevcut olduğunu da belirtiyor. Sonuç olarak yarım düzineden fazla ilgili hissesini açık pozisyona almış.

Tam olarak beklendiği üzre Eisman’ın yatırım yaptığı veya sahip olduğu herhangi bir kripto para birimi yok.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment