Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

HTC Mobil Üzerinden DApps ve Dahasını Sunacağı Yeni ”Blockchain Telefonu” Yapıyor

Dünyada ilk Android telefonu yapma unvanını elinde tutan HTC, başarılı VR(sanal gerçeklik) başlığı geliştiren yeteneği kullanarak blockchain’den güç alan bir cep telefonu yapmanın peşinde.

Blockchain çağı cep telefonu piyasasına bir değil tam iki adet cep telefonu ile giriş yapıyor. Sadece bir hafta önce Sirin Labs kendi tasarladığı Finney telefonunun özelliklerini duyurmuştu. Şimdi de bir anda ortaya çıkan HTC kendi ‘Exodus‘ cihazının haberini verdi.

Şimdiye kadar telefonun özellikleri hakkında herhangi bir detay verilmedi. Bildiğimiz şey ise -şirketin VR başlığının arkasındaki HTC Vive ekibinin kurucusu olan – Phil Chen’in şirkete geri döndüğü. İki yıllık eksikliğinin ardından şirkete geri dönen Phil Chen bu sefer Merkeziyetsiz Uyuglamalar Ana Yetkilisi olarak şirkete dönüş yapıyor. Kendisi projeyi yönetecek ki bu proje dünyanın ilk blockchain’den güç alan cep telefonlarından birisini üretecek.

Phil Chen konu hakkında şunları belirtti:

”Exodus son tüketiciye en iyi merkeziyetsiz uygulama(dApp) tecrübelerini sunmayı amaçlayan içsel güvenli donanım yapısı ve altyapısında bulunan protokollerin kendi merkez düğümlerini genişletmesine yardım edebilecek ve bu sebeple toplam blockchain dünyasını genişletmeye yarayacak olup buna adanmış ilk yerli blockchain telefonu.”

Geçen hafta Sirin Labs Finney isimli kendi blockchain telefonunun özelliklerini duyurmuştu. Finney, Samsung Galaxy S9 da dahil piyasadaki diğer önde gelen telefonlara kıyasla ciddi bir sükse yaratacak gibi duruyor.

En az Finney kadar gösterişli olan HTC de Andoid dünyasındaki gelişmelere önderlik etme konusunda yılların tecrübesine ve geniş olanaklara sahip. Bu iki telefon şu an için birbirinin en büyük rakibi haline geldi ve iki üretici de modellerini bir an önce çıkartmak istediği için iki telefon arasında kıran kırana bir yarışma görebiliriz.

Finney’in teknik özellik açıklamasında telefonun nakliye sürecine çok az kaldığı belirtilmişti. HTC Exodus da bu sürece ulaştığında ”ilk blockchain cep telefonu” unvanını zaten almış bir rakiple kapışmak zorunda kalabilir.

Chen son olarak şu ifadeleri kullandı:

”Nihai tüketicilerin gerçek anlamda kendi verilerine (tarama geçmişi, kimlik, varlıklar, cüzdanlar, e-postalar, mesajlaşma, vb.) herhangi bir merkezi otorite veya yetki olmadan erişebilecekleri bir dünya görmek istiyorum. Önümüzde yapılacak çok iş var ancak ben mobil donanım katmanının bizim merkeziyetsiz dünyamıza çok katkı sağlayabileceği kanısındayım.”

Şuan akıllardaki soru ise, ”Blockchain teknolojisi ile yapılan bu ivme, HTC’nin kendi sekmentine göre Ağır siklet şampiyon olan Samsung’un elinden piyasa hisselerini almasını sağlayacak kadar etki yaratacak mı?”

Sanırım bekleyip hep birlikte göreceğiz.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment