Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ABD Yüksek Mahkemesi’nin Kararı, Kripto Para Yasalarını Karıştırabilir

ABD Yüksek Mahkemesi’nin Chevron doktrinini bozma kararı, kripto para sektöründeki regülasyon çabalarını karmaşık hale getiriyor.

TD Cowen’in Pazartesi günü yaptığı açıklamaya göre Mahkeme, federal kurumların yasaları yorumlamasının önünü açan 40 yıllık bir kararı 6-3 oyla iptal etti.

Kripto destekçileri memnun

Kripto para takipçilerine göre bu karar, kripto endüstrisine avantaj sağlıyor ve Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) gibi kurumların gelecekte daha dikkatli hareket etmeleri gerektiği anlamına geliyor.

TD Cowen Washington Araştırma Grubu, “Yüksek Mahkeme’nin kararı sonrası genel kanı, bu kararın kripto sektörüne fayda sağladığı yönünde. Bunun SEC’nin gelecekteki kurallarına ve yaptırımlarına yapılacak itirazlara yardım edeceğine kısmen katılıyoruz. Ancak bu, geçmişte alınmış kararları değiştirmiyor” dedi.

Asıl sorun ise bu kararın kripto para endüstrisini ve stablecoinleri düzenlemeye çalışan politikacılar için ne anlama geldiği.

Süreci daha karmaşık hale getirdi

ABD Temsilciler Meclisi, Mayıs’tan Demokratların desteğiyle Cumhuriyetçi liderliğindeki 21. Yüzyılda Finansal İnovasyon ve Teknoloji Kanununu (FIT21) kabul etti. Bu arada, Meclis ve Senato’daki milletvekilleri, stablecoin’leri düzenlemeye yönelik yasa tasarılarını da değerlendiriyor.

Araştırma Grubu’nu yöneten Jaret Seiberg, “Chevron kararı, en yaygın iki partili uzlaşma taktiğini, yani dilin belirsiz bırakılarak nihai kararın düzenleyiciye bırakılmasını ortadan kaldırıyor,” dedi.

Seiberg, “Bu, meclis üyelerine politik avantajlar sağlıyordu çünkü Kongre açıkça ne yapılması gerektiğini belirtmemiş olsa bile daha sonra düzenleyiciyi, Kongre’nin niyetini takip etmediği için eleştirebiliyorlar” diye ekledi.

Meclis üyeleri, bir tokenın ne zaman menkul kıymet olmaktan çıkıp emtia haline geldiği gibi ayrıntılara girecekler.

Seiberg, “Bir perakende yatırımcının bir ticaret platformunda bir staking programına katıldığında ne olacağı veya bir token bir noktada kökenini gizlemek için bir mikserden geçtiyse AML/BSA kontrollerinin nasıl uygulanacağı gibi detaylardan bahsediyoruz” dedi ve “Artık her iki taraf da düzenleyiciye rahatça güvenemeyecek çünkü mahkemeler şimdi bu kararları ikinci kez sorgulama eğiliminde olacak.” yorumunu yaptı.

Bu gelişme, kripto düzenlemeleri ve stablecoin’lerin yasal çerçevesini daha da karmaşık hale getirerek, sektörün geleceği için belirsizlikler yaratıyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!