Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ABD’de 2017’de Kripto Paralardan Kar Eden Kişilerden %50’si Vergi Dairesinden Kaçıyor

Bugün artık Amerika’da o çok konuştuğumuz vergi periyodunun son günü. Birçok Amerikalının korkulu rüyası olan IRS (Vergi Dairesi) ise biraz zor durumda çünkü, 2017 boyunca kripto paralardan kar eden her 2 kişiden 1’i, vergilendirilecek karını, devlet ile paylaşmayı reddediyor.

Finans sektöründe önemli bir anonim mesajlaşma programı olan Team Blind’in yaptığı bir araştırmanın sonuçları hayli dikkat çekici. Buna göre, 2017 yılında kripto paralardan kar eden insanlar arasında ankete katılan kullanıcılardan yüzde 46’sı bu karları Vergi Dairesi ile paylaşmadığını belirtmiş.

Team Blind ekibi, anketin resmi sonuçlarını şu ifadeler ile duyurdu:

”Yaklaşık 2 bin 600 kripto para yatırımcısının katıldığı bir anket yaptık. Bu insanlar, geride bıraktığımız vergi dönemi içinde kripto paralardan kar ettiğini iddia eden kişilerdi. Tek bir soru sorduk: Karlarını vergilendirmek için Amerikan Vergi Dairesi’ne başvurdular mı? Yüzde 50’si hayır dedi.”

Yine Amerika’da saygı duyulan bir başka vergi platformu olan Credit Karma’nın yayınladığı verilere göre ise, yaklaşık 250 bin olağan vergi ”şüphelisinden” sadece 100 tanesinin Amerikan Vergi Dairesi’ne kar beyanatında bulunduğu belirtilmişti.

Vergilendirme Problemleri

2017 yılında şahane bir ivme yakalayarak değerini 13 katına çıkaran Bitcoin’e eşlik eden kripto para piyasalarının işlem hacmi de bir ara neredeyse 500 milyar dolar artmıştı. Tüm bu gelişmeler doğrutusunda, Amerikan vatandaşlarının kripto paralardan kazandığı paraların vergileri toplamı 25 milyar doları buluyordu.

Amerikan Vergi Dairesi’nden yapılan açıklamada da, kripto paralardan vergi alınmasının zaruri olduğu belirtilirken, kripto para kullanıp bundan kar eden her Amerikan vatandaşının, vergilendirme dosyalarında bunu belirtmek zorunluluğu olduğunun altı bir kez daha kalın harflerle çizildi.

2015 vergi yılı için yine IRS verilerine göre, sadece 802 kişi kripto para kazançlarını beyan etti. Kripto para piyasasındaki ilerleme ve kazanılan popülariteye karlar da eklenince, bu rakamın iyice düştüğü görülüyor. Aynı zamanda Vergi Dairelerinin işini biraz daha zorlaştıran bir diğer etmen ise, bu paraların takibinin hayli zor olması.

Seattle merkezli bir hukuk firması olan K&L Gates kurucu ortaklarından olan avukat Elizabeth Crouse’ye göre, kripto para yatırımcıları zaten risk almayı seven insanlar. Crouse, böylesi bir piyasaya girip zaten büyük bir risk alan insanların; Vergi Dairesi yetkililerinin kapılarına dayanma şansını zaten düşük olarak gördüğü için, bu riski de kolaylıkla alıp; kar beyanında bulunmadığını düşündüğünü belirtti. Crouse, şöyle konuştu:

”Eğer tahmin etme şansım olsaydı kesinlikle çok az kişinin bu beyanatları verdiğini düşünürdüm. Birçok kişi beyanda bulunmamayı seçiyor çünkü böylesi bir piyasaya girmiş insanlar zaten risk almayı sever.”

Vergi gününün bugün sona erecek olması, Bitcoin’de bir çıkış trendine de ön ayak olabilir. Konuyla ilgili konuşan Spencer Bogart, şunları söylemişti:

”Son birkaç haftada piyasada vergi döneminin sonuna gelinmesi nedeniyle bir satış baskısı olduğu aşikardı. Bu dönemin bitmesinin ardından bu baskının hafiflemesini bekliyorum.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment