Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ABD’de Kripto Para Sahipliğinin Gizlenmesi Yasaklanacak

Haberin başlığı size garip gelmiş olabilir, ama emin olun ki hazırlanan yasa da oldukça ilginç. ABD Senatosu Yargı Komitesi üzerinde çalıştığı S.1241 kodlu bir yasa tasarısı doğrultusunda insanların sahip oldukları ve kontrol ettikleri finansal hesapları gizlemesi suç sayılacak. Tasarının içinde aynı zamanda finansal hesapların içine dijital paralar ve finansal kuruluşların içine borsalar da dahil ediliyor.

Yüksek rütbeli komite üyesi Senatör Dianne Feinstein’a göre yasa tasarısı, halihazırda kullanımda olan anti para aklama (AML) yasalarının modernleşmesini sağlayacak. Hazırlanan yasa tasarısı ABD yasalarındaki başlık 31, bölüm 53412(a)’da yazılı olan ‘finansal kuruluş’ tanımının şu şekilde değiştirilmesini gündeme getiriyor:

“Ön ödemeli çözümler ve dijital paralar yayınlayan, kabul eden, nakit işlem gerçekleştiren ve dijital paraların alım satımlarını sağlayan kurumların tamamı.”

Eğer yasa tasarısı kabul edilirse etkileri hem ABD hem de Dünya’nın geri kalanında büyük ölçülere ulaşabilir.

Piyasa Ne Düşünüyor?

Önerilen yasa tasarısı hakkında düşüncelerini dile getiren piyasayla ilgili birçok yorumcu mevcut. Tone Vays, konuştuğu bir Youtube videosunda yasanın Bitcoin geliştiricilerinin, yatırımcılarının ve kullanıcılarının ABD hükümetiyle karşı karşıya kalacağını dile getirdi.

“Bu iyi değil… Bana göre Bitcoin yatırımcıları ve kullanıcıları da dahil olmak üzere Bitcoin dünyasının ABD hükümetiyle yüz yüze gelecek.”

John A. Cassara ise duruşmada tanıklık ederken sanal para birimlerinin oldukça ilgi çekici olduğunu söyledi.

“Senatör, ben kariyerimi eski zamanlarda yaşadığım için oldukça mutluyum, zira dijital paralarla ne yapacağımı hiç bilmezdim. Bunlarla baş etmesi çok zor. Eğer bugün belirteçlere bakacak olursanız dijital paraların şimdi karşılaştığımız tehdidin sadece küçük bir kısmını oluşturduğunu görebilirsiniz. Ama bu 5-10 yıl sonra aynı olacağı anlamına gelmiyor. Şu anda bir yol ayrımındayız ve önümüzdeki yıllarda ne olacağı çok ama çok ilgi çekici.”

Duruşmanın tamamını orijinal dilinde izlemek isteyenler bu linkten videoya ulaşabilir.

Daha önce gelen haberlere göre White House’ın kripto paralar üzerinde aktif bir şekilde gözlem yaptığını söylemek mümkün. Bu da Dünya’nın ilk başarılı merkezi olmayan para sisteminin yasalarla düzenlenmeye çalışıldığının bir göstergesi niteliğinde. Wall Street’ten gelen talebin sürekli artması ve gün geçtikçe yoğunlaşan medya haberleri, hükümetlerin dijital paralar üzerindeki kontrolünü arttırmaya çalışmasına neden oluyor.

Doğrusunu söylemek gerekirse bu yasa tasarısı Reddit forumlarındaki kullanıcılar tarafından ciddiye alınmıyor bile. Bunun en büyük sebebi ise tabii ki kripto paraların merkezi olmayan doğası. Bu durumda hükümet görevlilerinin anonim bir şekilde Blockchain’de saklı bilgilere ulaşması oldukça zor olacak gibi görünüyor. Bununla birlikte yasanın nakit para, ön ödemeli telefonlar, hediye kartları, bakiye kodları ve kuponlar gibi kısmen para yerine geçen içerdiğini söylemekte de fayda var. Reddit’te bir kullanıcı, kripto paraların gizliliğinin kontrol edilmesinin garipliğini özetler nitelikte bir yorum atmış:

“Sınır Kontrol Görevlisi: ‘Sahip olduğunuz bütün kripto paraları belirtmelisiniz.’

Yabancı Ziyaretçi: ‘Ama bende hiç yok’

Görevli: ‘Kanıtla!'”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment