Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Venezuela Kendi Kripto Parasını Çıkarıyor

Senelerdir hiperenflasyon belasından kurtulamayan Venezuela, ülkenin ekonomisini kurtarmak adına ‘Petro’ isimli petrol-destekli devlet kripto parası çıkaracağını açıkladı. Venezuela kripto paralara pek yabancı bir ülke değil çünkü ekonominin durumu yüzünden Bitcoin, ülkede oldukça popülerliğe sahip.

Duyuruyu yapan Başkan Maduro dinleyiciler tarafından alkışlarla desteklendi. Ülkenin lideri, Venezuela için ’21.yüzyılın artık geldiğini’ belirtti. Ancak muhalefet liderleri kripto paranın kongreden onay alması gerektiğini ve büyük ihtimal asla gerçekleşmeyeceğini söylediler.

ABD Yaptırımlarının Etkisi

Ülkenin para birimi Bolivar’ın sürekli olarak düşüş yaşaması, ABD’nin Venezuela’ya uyguladığı yaptırımlardan kaynaklanıyor. Maduro bir kripto para birimi sayesinde paranın, diğer devletlerin erişimi olmayan kanallardan Venezuela’ya aktarılacağına inanıyor, daha doğrusu böyle olmasını ümit ediyor. Maduro bu yeni kripto para biriminin ülkeye etkisinin büyük olacağına inanıyor:

“Parasal bağımsızlıkta gelişmemizi, finansal işlemler yapabilmemizi ve finansal kuşatmadan kurtulmamızı sağlayacak”

Bir kripto para biriminin Venezuela’nın bu sıkıntıları aşmasına yardım etme ihtimali bulunsa da bu parayı petrole, gaza ve elmas madenlerine dayandırmak göründüğünden daha karmaşık olabilir. Bazı muhalefet liderleri Maduro’nun devasa dış borcu, devletin bastığı para birimiyle ödeme niyeti olduğunu söylüyorlar.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment