Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ABD Bitcoin Yatırımcılarını Hedef Almaya Devam Mı Edecek

Koin Bülteni üzerinden paylaşıldığı üzere yakın zamanda Dünya’nın en büyük Bitcoin borsası ve cüzdan platformu olan Coinbase, IRS’ye karşı kısmi de olsa bir zafer kazandı.

Kısa Özet

15 Ocak’ta Coinbase CEO’su Brian Armstrong, IRS’nin şirkete, üç yıldan uzun süredir Coinbase üyesi olan ABD merkezli tüm kullanıcıların vergilendirme amacıyla hesap bilgilerini iletmesine yönelik bir celp kağıdı yolladığını belirtti. O zamanlarda Armstrong bu celp kağıdına göre IRS’nin çok “kapsamlı” bilgiler istediğini ve “haksız yere” tüm Bitcoin kullanıcılarının vergi kaçakçılığı amacıyla kripto para yatırımı yaptığını kast ettiğini söyledi.

Ciddi ölçüde yasal maliyetlere rağmen Armstrong bu durumla mücadele edeceğini belirtmişti. Armstrong:

“Sadece dijital para kullandıkları için bu kadar fazla insanın detaylı işlem bilgilerini istemek gizlilik ihlalidir ve ortak amacımıza ulaşmak için iyi bir yol değildir. Eğer IRS gidip Citibank’ten, Fidelity’den, PayPal’den tüm kullanıcı kayıtlarını teslim etmelerini istese bu şirketler haklı olarak mücadele ederlerdi.”

Aradan 6 ay geçtiğinde ve temmuz ayına gelindiğinde IRS, celp kağıdında belirttiği taleplerini biraz azaltarak daha az sayıda yatırımcıya indirgedi. Bu “sınırlandırılmış” celp kağıdında şu değişiklikler vardı:

  1. Ödeme bilgileri ve güvenlik ayarlarına yönelik talepler kaldırıldı.
  2. Vekaletname ve üçüncü taraflara bağlı şirket kayıtlarına yönelik talepler kaldırıldı.
  3. Coinbase ile kullanıcılar arasındaki iletişime yönelik talep hesap açma/kapama işlemleriyle sınırlandırıldı.

Geçtiğimiz hafta ise Coinbase bahsi geçen “zafer”i kazandı ve mahkeme IRS’nin bilgilerini talep ettiği kullanıcıların miktarında %97 oranında bir azaltmaya gitmesi gerektiğini söyledi.

Coinbase iletişim direktörü David Farmer:

“Coinbase’in çabaları sayesinde 480 binden fazla müşterinin kayıtları ifşa olmaktan kurtuldu. Bu, celp kağıdında belirtilen miktarda %97 oranında bir azalma demek. İkinci olarak ise hala daha bilgileri istenen yaklaşık 14 bin kullanıcı ile ilgili vermemiz gereken verilerin kapsamı da kayda değer ölçüde kısıtlandı.”

Hükûmet Bitcoin Yatırımcılarının Peşinde

Başarılı bir yatırımcı ve Sovereign Man kurucusu olan Simon Black, ABD hükûmetinin ve IRS’nin gelecek yıllarda büyük çaplı Bitcoin sahiplerini “gelir vergisi” ödememekle cezalandırmak istediğini düşünüyor. Black:

“Bitcoin konusunda meşhur, ileri gelen birini bulacaklar, kamuyu ikiye ayıran biri -‘eczacı kardeş’ Martin Shkreli gibi. Kamuya açık bir duruşma olacak ve o kişiyi mapusa tıkacaklar. Hükûmetler bunu hep yapıyor çünkü insanları korkutmak istiyorlar.”

Black, ilerleyen zamanlarda yasal sorunlarla karşılaşmamak için ABD merkezli kullanıcıların gelirlerini ifşa etmeleri ve vergi ödemeleri gerektiğini düşünüyor. Coinbase gibi bazı borsalar bu konuda yardımcı olabilecek sisteme sahipler.

 

İsviçre Bankaları Bile Eskisi Gibi Değil

IRS’nin yetki alanının dışında Japonya, Güney Kore veya Hong Kong gibi borsalarda Bitcoin ticareti yapmak mantıklı görünebilir ancak pek öyle değil. Bundan neredeyse 10 yıl önce IRS, İsviçre bankası UBS’yi bankadaki hesap sahiplerinin kimliklerini ifşa etmesi için zorlamıştı. İsviçre, görünürde, IRS’nin yetki alanının epey dışında kalsa da… Uzman Robert Wood:

“IRS, UBS’den İsviçre’deki banka hesap sahiplerinin ismini almak için John Doe Celplerini kullandı. Ondan sonra da denizaşırı bankacılık sonsuza dek değişti, diğer tüm İsviçre bankaları da (IRS’yi) takip etti.”

Not: 

John Doe Celpleri, IRS’nin kimliğini bilmediği kişiler için yolladığı özel bir celp türü.

 

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment