Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ABD’de S&P 500 34 Yılın Rekoruna Koşuyor

Fed Başkanı Jerome Powell tarafından yapılan açıklamaların ardından rekor bir kapanış yapan S&P 500 Endeksi, aylık bazda yeni bir rekora koşuyor. Bu ay içerisinde %6’dan fazla değer kazanan NYSE endeksi 1986’dan beri bu kadar iyi bir ağustos ayı geçirmemişti.

Mart ayında Koronavirüs nedeniyle ağır bir darbe alan S&P 500, ilerleyen aylarda hızla toparlanmaya başladı. S&P 500 Endeksi nisanda %12.7, mayısta %4.5, haziranda %1.8, temmuzda %5.5 oranında büyüme yaşadı. Endeks bu ay içerisinde ise %6.6 oranında yükseldi.

Fed Haberi Piyasalara İyi Geldi

Fed Başkanı Jerome Powell dünkü Jackson Hole konferansı sırasında merkez bankasının enflasyon politikasına dair bazı bilgiler paylaştı. Fed’in ortalama enflasyon beklentisinin %2 düzeyinde olduğunu söyleyen Powell, bu ortalamayı tutturmak için zaman zaman enflasyon oranının artmasına müsaade edebileceklerini açıkladı.

Fed Koronavirüs ile ekonomik boyutta mücadele etmeye devam edecek. Fed’in politikalarını her beş yılda bir revize ettiğini ve bu yıl Koronavirüse karşı özel politikalar hazırladığını söyleyen Powell, Amerikan ekonomisini kalkındırmak için ne gerekiyorsa yapacaklarını vurguladı.

Powell’in Fed politikaları ve enflasyon beklentileri ile ilgili yaptığı açıklamalar piyasalarda çok büyük bir şok etkisi yaratmadı. Altın ve Bitcoin fiyatları bir süreliğine düşmüşse bile bu düşüş pek uzun sürmedi. S&P 500 ise Fed cephesinden gelen bu haberin ardından hızla yükselmeye başladı ve gün içerisinde tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.

Uzmanlar Geleceğe Umutla Bakıyorlar

Dün Fed’den gelen haberle birlikte yeni bir rekor kıran S&P 500 Endeksi ay genelinde yukarı yönlü bir grafik çizdi. Bu ay neredeyse %7 oranında büyüme yaşayan S&P 500, 34 yıldır bu kadar iyi bir ağustos ayı geçirmiyordu.

S&P 500’ın son haftalarda bu kadar iyi bir grafik çizmiş olmasının başlıca sebebi teknoloji şirketlerinin performansı olabilir. Koronavirüs nedeniyle düşüşe geçen bazı teknoloji hisseleri son aylarda hızla yükselmeye başladılar. S&P 500’da kayıtlı olan Apple’ın hisseleri bu ay içerisinde %18 oranında değerlendi. Eğer Apple bu kadar değerlenmemiş olsa S&P 500’ın bu ayki büyüme oranı %6.6 değil %4.1 olacaktı.

CNBC’ye konuşan Jim Paulsen, teknoloji hisselerinin olması gerekenden daha fazla değerlenmiş olabileceğini söylüyor ve piyasada yeni bir düzeltme yaşanabileceğini ifade ediyor. Fakat Paulsen bunu söylerken teknoloji sektörünün temellerinin gayet sağlam olduğunu vurguluyor ve 2000 yılındakine benzer bir balonun oluşmayacağını belirtiyor. Paulsen ayrıca piyasanın geleceğine de bullish gözlerle bakıyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment