Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Fed Başkanı Ortalama Enflasyon Beklentisini Açıkladı

Fed Başkanı Jerome Powell bugünkü Jackson Hole konferansına katıldı ve Fed’in politikaları hakkında önemli bilgiler paylaştı. Merkez bankasının gelecek planlarından ve enflasyon beklentilerinden bahseden Powell; Fed’in ihtiyaç duyulması halinde enflasyon oranını artırmaya çalışabileceğini söyledi.

Fed bu yıl büyük ölçüde Koronavirüs ile mücadele edebilmek için ekonomiye 3 trilyon dolar para enjekte etti. Çoğu ekonomist bunun enflasyon oranlarının artmasıyla sonuçlanacağını ve Amerikan ekonomisinin bu durumdan ağır bir şekilde etkileneceğini düşünüyor.

Fed Başkanı Jerome Powell bugün Jackson Hole konferansına katılarak Fed’in ne gibi bir para politikası izlediğini açıkladı. Uzmanların enflasyon konusundaki endişelerini ele alan Powell; merkez bankasının enflasyon beklentilerini ve ne gibi bir politika izleyeceği de paylaştı.

Enflasyonu Kasıtlı Olarak Artırabilirler

Günlerdir beklenen Jackson Hole konferansına katılan Jerome Powell, son birkaç ay içerisinde büyük tartışmalara yol açmış olan enflasyon konusunu masaya yatırdı. Fed’in güncel politikalarını açıklayan Powell; merkez bankası olarak ortalama %2 gibi bir enflasyon hedefine sahip olduklarını duyurdu. Powell ayrıca bunun ortalama bir sayı olduğunu açıkladı.

Enflasyon oranını ortalama %2 seviyesinde tutmaya çalıştıklarını söyleyen Powell, ihtiyaç duyulması halinde enflasyon oranının yükselmesine müsaade edeceklerini belirtti. Enflasyon oranının yıllar boyunca %2’nin altında kalması halinde istenilen ortalama enflasyon hedefinin yakalanamayacağını vurgulayan Powell, bu yüzden zaman zaman enflasyon oranının %2’nin üstüne çıkması gerektiğini söyledi.

Her Beş Yılda Bir Politika Değişimi

Jerome Powell, Fed’in uzun vadeli planlarını her beş yılda bir gözden geçirdiğini ve bu doğrultuda hareket ettiğini söyledi. Merkez bankası olarak politikalarını daha şeffaf bir şekilde hayata geçireceklerini söyleyen Powell, bu şeffaflığın enflasyon beklentilerine de yansıdığını belirtti.

Ekonominin Toparlanması Zaman Alacak

Jerome Powell Amerikan ekonomisinin geçen çeyrekte tarihi bir küçülme yaşadığını ve bunun Kovid-19 kaynaklı olduğunu söyledi. Fakat Powell bunu söylerken Amerikan ekonomisinin bu yılın başlarında iyi bir izlenim verdiğini ve ekonominin Koronavirüs öncesinde sağlıklı olduğunu hatırlattı.

Amerikan ekonomisinin zamanla toparlanmaya başlayacağını söyleyen Powell; eğlence sektörü gibi bazı sektörlerin eski hallerine gelmelerinin biraz daha uzun sürebileceğini belirtti. Bu sektörlerde görev alan milyonlarca kişinin iş bulmakta zorlanabileceğini söyleyen Powell, Fed olarak bu insanları desteklemeye çalışacaklarının mesajını verdi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment