Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Türkiye’deki Altın Madeni Bu Şirkete 9.9 Milyon Dolar Kazandırdı

Türkiye’deki Kızıltepe madenlerini işleten Ariana Resources şirketi, gelirlerinde %18 oranında bir artış yakaladıklarını açıkladı. Kızıltepe’de altın ve gümüş madenciliği yapan şirket 2020 yılının ikinci çeyreğinde elde ettiği kazançla dudak uçuklattı. Şirket, altın madenciliği esnasında çıkarılan gümüşteki artışın da bu kazançta payının inkar edilemeyeceğini belirtti.

Ariana Resources, Balıkesir’de bulunan Kızıltepe madenlerinde, yerel ortağı Proccea Construction ile altın ve gümüş operasyonları yürütüyor. Madencilik şirketi geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, yılın ikinci çeyreğinde değerli metal satışlarından 9.9 milyon dolar kazandığını söyledi. Yapılan açıklamalarda maliyetlerin düşmesinin de bu kazançta önemli bir yeri olduğunu savunuldu. Şirket, ons başına maliyeti 500 doların altına düşürdüklerini açıkladı.

Ariana Resources genel müdürü Kerim Şener, altının iyi gidişatının yanı sıra çıkarılan ons bazında 30 bin gümüşün de bu kârın elde edilmesine destekçi olduğunu söyledi. Şener, temmuz ve ağustos aylarındaki üretimlerle bu çeyreği de güçlü biçimde tamamlamak istediklerini belirtti ve ekibin tüm Covid-19 tedbirleriyle tam kadro sahaya döndüğünü; operasyonların çok daha normal koşullarda ilerleyeceğini de ekledi.

Pandeminin İlk Aylarında da Çalışmaya Devam Etmişlerdi

Koronavirüs önlemlerinin en sıkı şekilde uygulandığı Mart – Mayıs periyodunda da madencinlik çalışmalarının kesintisiz sürdürdüğünü bildiren Şener, yine de pandemi sürecinden etkilenildiğini de vurgulamıştı. Geçen sene yılın ilk 4 ayı 7300 ons altın çıkarılırken, bu yıl aynı süre için çıkarılan altın 5129 onsa geriledi.  Bu yıl buna benzer bir düşüş yaşanabileceğini öngören Şener ve ekibi, buna karşı önlemler aldılar ve şirket, koronavirüs etkilerine rağmen ikinci çeyreği de 4679 ons gibi bir rakamla tamamladı.

Kârlarını Üçe Katlamıştı

Ariana Resources, 2019 yılında Avrupa’nın en büyük madenlerinden biri olan Kızıltepe’den elde ettiği kârı, 2018 yılına oranla 3 katına çıkardı. Londra borsasında listelenen şirket, 2018 yılını 2.2 milyon poundla kaparken; 2019 sonunda neredeyse 7 milyon pound net kâr elde etti. 2019 yılında ons başına 507 dolar maliyeti olan şirket, bu sene maliyeti 500 dolar altına düşürdü. Yılın ilk yarısını 9808 ons altın üretimiyle kapatan şirket için maliyetteki düşüşün getireceği etki ise 2020 yılının sonunda belli olacak.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment