Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Fed Yöneticisinden Kriz Yorumu: “Amerika Bunu Atlatacak”

Fed Yönetim Kurulu Üyesi Michelle W. Bowman, Koronavirüsün ekonomik etkileri ile ilgili bir konuşma yaptı ve Amerika ekonomisinin bu pandemiden nasıl etkilendiğini değerlendirdi. Fed’in şu ana dek izlediği ve izlemeyi planladığı politikalardan bahseden Bowman; ekonomik belirsizliğin sürdüğünü ancak Amerika’nın bu krizi “atlatacağını” söyledi.

Fed’in yöneticilerinden Michelle W. Bowman geçen gün Kansaslı iş insanlarıyla bir araya geldi ve Koronavirüsün Amerikan vatandaşlarını, işletmelerini ve bankalarını nasıl etkilediğini anlattı. Vaka sayısının neredeyse 6 milyona ulaştığı Amerika’da Koronavirüsün vatandaşlar üstündeki ekonomik etkileri oldukça ağır oldu. Fed bu etkileri ölçmek için Nisan 2020’de bir anket yapıp vatandaşlara “Yakın zamanda işten çıktınız/çıkarıldınız m?” gibi bir soru sordu. Bowman’ın konuşması sırasında paylaştığı bilgilere göre ankete katılanların %20’sinin bu soruya cevabı “evet” oldu.

Milyonlarca kişinin işsiz kalmasıyla sonuçlanan bu pandeminin Amerikan işletmeleri üstündeki etkisi de bir hayli ağırdı. Ülke genelindeki birçok işletmeyi doğrudan etkileyen Koronavirüs; gıdadan eğlenceye, ulaşımdan emlakçılığa kadar birçok farklı sektöre zarar verdi.

İşletmelere Para Yardımı Yapıldı

Fed Koronavirüsün bu etkileriyle mücadele edebilmek adına yüklü miktarlarda menkul kıymet satın aldı. Bowman’ın açıklamalarına göre Fed Amerikan hanelerine ve işletmelerine destek olabilmek için federal fon oranlarını düşürdü, teşvik paketlerini destekledi ve ekonomiye milyarlarca dolar para enjekte etti.

Fed işletmelerin üstündeki yükü hafifletmek için de radikal adımlar atmak zorunda kaldı. Bu adımlardan biri Paycheck Protection Program (PPP) oldu. Fed PPP kapsamında ülke genelindeki yerel bankalarla iş birliği yaparak Amerikan işletmelerine 500 milyar dolardan fazla para yardımı yaptı.

ABD merkez bankası bu süreç içerisinde Amerikan bankalarına da yardımcı olabilmek adına özellikle küçük bankaların üstündeki bazı sorumlulukları hafifletti, bu bankalara ilişkin yürüttüğü denetlemeleri biraz daha gevşek tutmaya karar verdi.

Ekonomik Belirsizlik Hala Sürüyor

Bowman Fed’in tüm bu adımları ekonomiyi rahatlatmak adına attığını söyledi. Fakat Fed yöneticisi bunu söylerken ekonominin hala normal seyrine dönmediğini ve gidilmesi gereken çok fazla yol olduğunu belirtti. Ekonomik iyileşmeye dair bazı notlar paylaşan Bowman, bu sürecin belirsizliğini koruduğunu açıkladı.

Ne var ki Bowman bu belirsizliğin Fed’i yıldırmayacağını söylüyor. Amerikan ekonomisinin geleceğine dair iyimserliğini koruyan Bowman, bu krizi ülke olarak beraber atlatacaklarını vurguladı. Bowman’in “Pandeminin Ekonomi ve Bankacılık Üstündeki Etkileri” başlığıyla yaptığı konuşmanın kapanış kısmı şu şekilde:

“İyimserliğimi sonsuza dek koruyacağım. Bu yüzden kapanış konuşmamı umutlu bir dille yapacağım. Önümüzdeki yol belirsizliğini korusa ve ekonominin eski gücüne ne zaman kavuşacağını bilmesek bile Amerika; tıpkı geçmişteki zorlukların üstesinden geldiği gibi bu krizi de atlatacaktır… Fed üstüne düşen görevi yerine getirip bu süreci izlemeye, ekonomik iyileşme sürecini desteklemeye devam edecektir.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment