Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ABD’deki Regülatörler Bankacılıkta Kripto Para Kullanımına Dair Bazı Belirsizlikleri Giderecek

ABD’deki bankaları düzenleyen federal kurumlar, kripto para politikalarıyla ilgili kaydettikleri bazı gelişmeleri önümüzdeki aylardan itibaren uygulamaya koyuyor olacak.

Federal Rezerv (Fed), Federal Mevduat Sigorta Kurumu (FDIC) ve Para Birimi Denetleme Ofisi (OCC) tarafından salı günü yayımlanan ortak bildiride; bankaların kripto paralarla ilgili belli başlı faaliyetleri hayata geçirmeye izinlerinin olup olmadığının 2022 yılı boyunca açıklığa kavuşturulacağı belirtildi.

Para Birimi Denetleme Ofisi, dün diğer kurumlardan bağımsız bir bildiri yayımlayarak, federal bankalara kripto paralara yönelik saklama hizmeti vermek, stablecoin operatörleri adına itibari para cinsinden mevduat tutmak ve blockchain düğümü (node) işletmek için verilen izinde bir değişiklik olmadığını duyurdu.

Fed, FDIC ve OCC tarafından ortak olarak yayımlanan bildiri ülkedeki mevcut regülasyonlarda herhangi bir değişikliğe işaret etmeyip, bu kurumların kripto para politikalarını oluştururken hangi hususlara önem vereceğini ortaya koyuyor.

Bu üç kurum, kendi aralarında iş birliği yaparken kripto paralar için kullanılabilecek ortak bir terminoloji hazırladı, sektördeki temel riskleri tespit etti ve mevcut regülasyonların bu sektöre ne kadar uygulanabilir olduğunu inceledi.

“İlgili kurumlar, bankacılık kurumlarının kripto varlıklar ile bağlantılı olarak bulunduğu belli başlı faaliyetlere yasal olarak izin verilip verilmeyeceği ve güvenlik ile tüketicinin korunması açısından beklentilerin ne olduğu […] konularına 2022 yılı boyunca daha çok açıklık getirmeyi planlamaktadır.

Federal kurumlar; bankalar tarafından hayata geçirilen 1) kripto varlıkların güvende tutulması ve geleneksel saklama hizmeti, 2) yan (hizmet olarak) saklama hizmeti, 3) müşterilerin kripto varlık alım-satımlarının gerçekleştirilmesi, 4) kredilerin kripto varlıklar ile teminatlandırılması, 5) stablecoin ihracı ve dağıtımı, 6) bilançoda kripto varlık tutmayı barındıran faaliyetlerin ve uygulamalarının, mevcut yasal çerçeve içerisindeki durumunu değerlendirecek.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!