Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ABD’den Gelen Veriler Kripto Paraları Yeşillendirdi: Faiz Artırma İhtimali Azalıyor!

ABD ekim ayı tarım dışı istihdam verisinin beklentilerin altında açıklanması piyasaları yeşillendirirken FED’in sıradaki hamlesi merak uyandırdı.

ABD istihdam raporu beklenen daha pozitif açıklanınca gözler ABD merkez Bankası’nın (FED) bir sonraki faiz hamlesine çevrildi. Para piyasalarında istihdam raporu enflasyona yönelik önemli bir veri olduğu için enflasyondaki bu soğuma belirtisinin FED’i faiz indirimine gitmeye teşvik edebileceğine dair bir algı yarattı.

Ortaya çıkan bu pozitif algı beraberinde piyasalarda yükselişi tetikledi. Hem Nasdaq ve SP500 cephesi hem de kripto para piyasası haftayı yeşil açtı.

Geçtiğimiz cuma günü FED tarafından duyurulan istihdam verisi beklentinin altında 150 bin olarak açıklanmıştı.

CME FedWatch Tool’a göre merkez bankasının mart toplantısında manşet faiz oranını mevcut seviyelerin 25 baz puan altına düşürme ihtimali kısa sürede iki kat artarak %25,9 seviyesine yükseldi.

Ek olarak faiz oranlarının mevcut seviyelerde tutulması ihtimali aralık toplantısı için %95,4 ve ocak toplantıları için %89,4 olarak güncellendi. Bu verilere göre şimdilik faiz indirimine dair bir beklenti oluşmazken oran %0’da kaldı.

Konu hakkında açıklamada bulunan Allianz Investment Management kıdemli yatırım stratejisti Charlie Ripley, olumlu gelen istihdam raporunun FED’in para politikalarının doğru olduğunu kanıtladığını belirtti:

Genel olarak, istihdam raporu ABD ekonomisinde bir dönüm noktasına işaret edebilir. Ancak daha da önemlisi, veriler para politikasının işe yaradığını gösterdiği için FED’e bir selam niteliğindedir ve politikanın yeterince kısıtlayıcı olup olmadığı konusunda daha az tartışma getirmelidir.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!