Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ABD’li Eski Hükümet Çalışanları Kripto Para Sektörüne Giriş Yapıyor

Şu sıralar biz de dahil olmak üzere pek çok kişi kripto para piyasasına giriş yapmayı bekleyen büyük çaplı ‘kurumsal’ yatırımcılardan bahsediyor. Kripto paraların bu gibi yatırımcıların ilgisini çekiyor olması piyasanın gerçekten büyüdüğünün bir göstergesi olabilir. Ancak piyasanın eskiye kıyasla çok daha büyük ve derin bir hal aldığının başka göstergeleri de var.

Kripto para sektörü içerisindeki şirketler, eskiden yasal düzenleme işlerinden sorumlu olan kişileri ekiplerine katıyorlar. Bu durumun Wall Street’teki büyük çaplı bankalarda, hükümet destekli telekom tekellerinde, çeşitli teknoloji devi şirketlerde epey yaygın olduğunu düşünürsek böyle şeylerin kripto para sektöründe de yaşanıyor olması sektörün çok daha derin bir hal aldığının göstergesi olabilir.

Eski Düzenleyiciler Kripto Para Sektöründe

Andreessen Horowitz yakın zamanda 300 milyon dolarlık a16z kripto para fonunun duyurusunu yapmıştı ve yaptığı bu duyuruda aynı zamanda Katie Haun’ı da ekibe kattığını açıklamıştı. Sektördeki pek çok haber sitesi bu gelişmeyi takdir etti çünkü bu gelişme (cinsiyet) çeşitliliği açısından gayet olumlu. Ancak Katie Haun, bir kadın olmanın yanı sıra, eski bir hükümet avukatıydı ve yasal düzenleyiciydi.

Haun ABD Adalet Bakanlığı çatısı altında on yıldan uzun süre federal savcı olarak görev yaptı. Kendisi görev süresi boyunca özellikle dolandırıcılık, siber suç, şirketlerin yasal uyumlulukları gibi alanlara odaklandı ve bu alanlarda Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) ile epey kez bir arada çalıştı. Kendisi Adalet Bakanlığı’nın dijital varlıklar için atadığı ilk koordinatördü. Mt. Gox borsasına yapılan saldırı hakkında yürütülen soruşturmalar Haun tarafından yürütüldü ve kendisi aynı zamanda Silk Road olayına da el atmıştı.

Haun’ın öz geçmişine baktığımızda kendisinin ne kadar nitelikli biri olduğunu görebiliyoruz. Ancak kendisinin bir hukuk uzmanı olduğunu, yatırım uzmanı olmadığını hatırlamak gerek. Peki madem kendisinin yatırım gibi konularda bir tecrübesi yok, niye bir kripto para fonunun genel ortağı oldu?

Serbest Piyasa…Mı?

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi aslında kripto para sektörüne önceden yasal düzenlemeci olarak görev yapmış pek çok kişi giriyor. Mesela Kraken bu yılın Mayıs ayında eskiden ABD hükümet avukatı olarak görev almış Mary Beth Buchanan’ı bünyesine katmıştı. Bittrex Aralık 2017’de ABD’deki İç Güvenlik Bakanlığı’nın eski genel başkan yardımcısı olan Kiran Raj’ı ekibe dahil etmişti. Bunların haricinde Kasım ayında Ripple’ın yönetim kuruluna katılmış olan eski Finansal Hizmetler Başkomiseri Ben Lawsky’yi de örnek gösterebiliriz. Bu örnekler çoğaltılabilir ancak sanıyoruz bu kadarı yeterli.

Kripto para sektöründeki şirketler elbette bu tarz öz geçmişe sahip kişileri ekiplerine katabilirler. Şirketler bu tarz kişileri bünyelerine katıyorlar ki yasal sisteme uyum sağlayabilsinler, yasal düzenlemelere aykırı bir iş yapmasınlar, başlarına bir iş gelmesin. Bu durumun en büyük olumsuz yanı ise sektöre yeni giriş yapmayı düşünen şirketleri biraz baltalıyor olması. Diyelim ki ABD’ye gittiniz, kripto para borsası açmak istiyorsunuz. Sermayenizi de hazırladınız, altyapınız da hazır. Ama gelin görün ki eskiden federal hükümet için çalışmış olan yetkili bir tanıdığınız yok. Avukat, savcı arkadaşınız yok. Bu da sizi sektördeki diğer şirketlere kıyasla çok daha kötü bir pozisyona sokuyor.

Kripto para sektöründeki pek çok kişi şu anda ABD’yi fazla karmaşık yasalara sahip olmakla suçluyor ve eleştiriyor. Bir çok kişi ABD’nin bir an önce bu duruma el atıp kripto para sektörüne çok daha basit ve özünde anlaşılabilir yasalar getirmesini istiyor. Biz de buradan böyle bir şeyin yaşanmasını ümit ediyoruz çünkü ABD’de ‘anlaşılabilir’ yasalar kullanılmadıkça şirketler ‘anlayamadıkları’ yasalara uyum sağlamak için böyle adımlar atmaya devam etmek zorunda kalacaklar.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment