Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Adblock Plus Sahte Haberleri Tespit Etmek İçin Blockchain Kullanacak

Adblock Plus geliştiricisi eyeo GmbH, Trusted News isimli internet tarayıcısı uzantısında blockchain teknolojisi kullanacağını açıkladı.

Trusted News henüz beta sürümünde kullanıma sunulurken şu ana kadar yalnızca Google Chrome tarayıcısında kullanılabiliyor. Projenin internet sitesi, güvenilir kaynak ve hikayeleri işaretlerken, tarayıcı eklenti etiketlerinin sahte haber medyası olduğunu belirtiyor. Tarayıcıya eklendiğinde uzantı güvenilir, bilinmeyen, tık tuzağı (clickbait) etiketlerini içeren bir haber kaynağının kısa bir açıklamasını içeren küçük bir pencere görüntülüyor.

Puanlamalar PolitiFact, Snopes, Wikipedia ve Zimdars’ List gibi farklı kaynaklardan derlenen verilere dayanıyor. Uzantı, projenin veritabanını korumak için bir dolandırıcılık önleme URL’si kaydı kullanan MetaCert protokolü ile birlikte çalışıyor. Veritabanı ise zamanla Ethereum blokchainine taşınacak. Şirket ayrıca ödülleri izlemek ve verileri manipüle eden veya bozan kötü oyuncuların riskini önlemek üzere MetaCert tokeni çıkarmayı planlıyor.

Şirketin ekosistem yöneticisi Ben Williams, Trusted News’in kullanıcıların belirli derecelendirmeler ile ilgili geri bildirim sağlamaları için, hatta belirli bir sınıflandırmaya katılmamaları durumunda bile tartışmaya açabilecekleri bir seçenek içereceğini belirtti. Konu hakkında şu sözleri kullandı:

” Kullanıcılar bu sitenin önyargılı olarak listelenmesi gerektiğini düşünmüyorum diyebilirler. Ürünü daha iyi bir hale getirmek için kullanıcıların iyi veya kötü bütün geri bildirimlerini kullanacağız. Sonra bir sonraki adım, herhangi bir sunucudan ve herhangi bir üçüncü şahıstan ayrıştırarak ürünü blockchaine taşımak olacak. Böylece geri bildirimlerin yaşayabileceği bir alan oluşturulacak bu sayede iyi geri bildirimler kolaylıkla ödüllendirilebilecek ve kötü bildirimlerde bulunan kullanıcılar kolaylıkla sistem dışı bırakılabilecek. “

Williams, projenin sadece test aşamalarında olduğunu ve eyeo’nun ürünün yararlı bulduğu bir şey olup olmadığını belirlemek istediğini vurguladı. Ayrıca bazı internet sitelerinin derecelendirmeleri atlayabileceği bir istisna listesi (whitelist) olmayacağını da belirtti.

eyeo, sahte haberler ile mücadele eden tek şirket değil. Facebook, Kasım ayında sosyal medya platformunda yer alan makalelere ekli güven göstergelerinin oluşturulacağını duyurmuştu. Mart 2017’de Google, şirketin güvenilir haberlere odaklanacağını ve Google Haberler Girişimi platformunu oluşturmak için 300 milyon dolar harcayacağını söylemişti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment