Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Çökük Afgan Ekonomisi Bitcoin ile Kalkınabilir Mi?

Ülke ekonomisini kalkındırmaya çalışan Afganistan Merkez Bankası, bu süreç boyunca Bitcoin tabanlı yeni bir senet oluşturmayı planlıyor.

Geçtiğimiz günlerde yayınladığımız bir haberde Afganistan Merkez Bankası Başkanı Khalil Sediq tarafından yapılan açıklamaları aktarmıştı. Sediq kısa süre önce katıldığı bir etkinlikte Bitcoin tabanlı senetler hakkında konuşmuş ve Merkez Bankası’nın böyle bir ürün geliştirmeyi düşündüğünü belirtmişti.

Afganistan ekonomisi geçtiğimiz otuz yıldır çeşitli zorluklarla mücadele ediyor. 1970’li yıllarda yaşanan siyasi sorunlar, ülkenin eski devlet başkanı Mohmmed Dauod Khan’ın suikastine yol açmıştı. Ülke ayrıca 1980’li yılların sonlarına doğru ABD ve Sovyetlet Birliği arasında kalmış, ekonomik bağlamda iyice zorlanmaya başlamıştı.

ABD’nin ilerleyen yıllarda Afganistan’ı işgal etme planı, ülke ekonomisinin çok daha büyük bir darbe almasına yol açmıştı. Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) 2017’nin sonunda yayınladığı bir rapora göre ülkenin dış borçları oldukça kritik bir seviyeye ulaşmış durumda.

Ülkedeki Sediq gibi isimler, Bitcoin tabanlı yeni bir ürünün ülke ekonomisine biraz da olsa katkıda bulunabileceğini düşünüyorlar. Ayrıca Afganistan, Bitcoin aracılığıyla uluslararası pazara erişim sağlayabilir.

CCN tarafından yapılan habere göre Uluslararası Para Fonu Genel Müdürü Christine Lagarde, Afganistan’ın bu planını destekliyor. Lagarde ayrıca bu sürecin önce bir deneme aşamasına sokulması gerektiğini düşünüyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment