Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Afrika Ülkesi Kenya CBDC’ler Konusunda Kararsız

Kenya Merkez Bankası (CBK), dijital merkez bankası paralarının (CBDC) cazibesini kaybettiğini söyleyerek mevcut durumda CBDC’nin öncelikli bir zorunluluk olmadığını dile getirdi.

Kenya Merkez Bankası 2 Haziran tarihinde yayınladığı basın duyurusunda, geçtiğimiz yılın şubat ayında yayınladığı müzakere belgesinin ardından CBDC basımı ve kullanımı hakkında pek çok farklı piyasa aktöründen 100’ün üzerinde yorum topladığını belirtti.

Banka, aralarında finans kurumları, hukukçular ve ticari bankalar bulunan birçok aktörün CBDC’lerin hızlı, verimli ve şeffaf yapısı gibi avantajlarının yanı sıra istikrarsızlık, yüksek maliyetler ve siber tehlikeler gibi risklerine değindiğini aktardı.

Ayrıca CBDC çıkartan bazı ülkelerin uygulama noktasında engellerle karşılaştığını ve kripto para piyasasında karşılaşılan son istikrarsızlığın endişeleri artırdığını aktardı.

Bu kapsamda CBDC basımı konusunda kararsız olduğu görülen CBK, ülkenin ödeme sistemlerindeki sorunlu noktaların mevcut ekosistem etrafındaki diğer yenilikçi çözümlerle potansiyel olarak ele alınmaya devam edilebileceğini söyledi.

Öte yandan CBDC’lerin cazibesinin geçmişe göre azaldığına dair ibareler de CBK’nın açıklamasında bulunan ifadeler arasında yer aldı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!