Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Alım Fırsatlarını Gösteren Bitcoin Sefalet Endeksi

Wall Street analisti ve Fundstrat yöneticisi olan Tom Lee, kripto para yatırımcılarının Bitcoin almak için ‘doğru zamanı’ bulmalarına yardım edecek yeni bir endeks yayınladı. Tom Lee, piyasa etmenleri hesaplayan bu endekse “Bitcoin Sefalet Endeksi” diyor.

Bitcoin Sefalet Endeksi

Tom Lee’nin büyük bir kripto para destekçisi olduğu biliniyor. Kendisi geçtiğimiz yıl birkaç kez Bitcoin fiyatı hakkında tahminde bulunmuş ve bunlardan bazıları doğru çıkmıştı. Lee, Bitcoin fiyatının 10,000 $ sınırını geçeceğini hatta bu fiyatın 2017 sonunda pek çok geleneksel varlığın fiyatına kıyasla daha yüksek olacağını söylemişti. Kripto para piyasaları bir süredir düşüş halinde olsa da Lee, piyasanın uzun vadede kendini toparlayacağına inanıyor.

Lee’nin oluşturduğu “Bitcoin Sefalet Endeksi” 0-100 arasında puanlar barındırıyor ve endeks şu anda 18.8’i gösteriyor. Lee, Fast Money programına verdiği röportajda bu puanın 2011 yılından bu yana görülen en düşük puan olduğunu söyledi.  “Sefalet endeksi” için aslında kısaca birbirine zıt olan ekonomik göstergeleri kullanma metodu diyebiliriz. Bu metot Arthur Okun tarafından bulunmuştu. Lee’nin oluşturduğu sefalet endeksi Bitcoin piyasasındaki pek çok farklı etmeni göz önünde bulunduruyor.

Lee oluşturduğu endeksi şöyle açıklıyor: “Bu endeksi, Bitcoin sahibi olmaktan ne kadar mutlu ya da üzgün olduğunuzu ölçmenin bir yolu olarak düşünün.”

“Bitcoin Sefalet Endeksi ‘sefalet’ kısmında (27’nin altı) olduğunda Bitcoin en iyi 12-aylık performansını sergiliyor.”

The Bitcoin Misery Index: Finding An Entry Way With Sadness

görsel: news.bitcoin.com

2018 Ortalarında 20,000 $

Lee’ye göre sefalet endeksinin düşük olması yatırımcılar için bir alım fırsatı doğduğunu gösteriyor. “Kısa vadede düşük puanlar kötü olsa da uzun vadede Bitcoin almak için harika bir an olabilirler” diyen Lee, “Endeksin 27’nin altında olduğu son dört sefer… Bitcoin’in 12 ay sonra daha yüksek olmadığı tek bir sefer bile olmadı” şeklinde devam etti. “Bitcoin sahiplerinin bu kadar sefalet içinde olmaları gerçekten nadir bir olay. Böyle bir şeyin olduğu son seferler Kasım 2012, Eylül 2016 ve Ocak 2015 dönemlerindeydi” diye belirten Lee şöyle ekledi:

“Ve Bitcoin bir ay sonra daha yüksekti. Endekse baktığımızda önümüzdeki hafta, hatta önümüzde iki-üç hafta boyunca Bitcoin sahibi olmanın zor olacağını görüyoruz. Ancak bunu atlatmak üzereyiz. Endeks ‘sefalet’ düzeyinde olduğunda gelecekte güzel karlar elde ediliyor.”

Lee Bitcoin fiyatının bu yılın ortalarında 20,000 $, bu yılın sonlarında ise 25,000 $ olacağı yönünde bir tahminde bulunmuştu ve yaptığı bu tahminin hala ardında olduğunu da belirtti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment