Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Alman Borsa Menkul Kıymetler İçin R3 ile Yeni Bir Blockchain Teknolojisi Kullanmayı Planlıyor

Almanya merkezli menkul kıymetler ve ticaret borsası Deutsche Börse Grubu, menkul kıymetler üzerinden kredi vermelerini sağlayan Blockchain tabanlı yeni bir sistem geliştirdiklerini duyurdu.

Pazartesi yapılan açıklamada Deutsche Börse, menkul kıymet anlaşmalarının daha etkin bir şekilde yürütülmesini sağlayacak olan yeni bir sistem üzerinde çalıştıklarını duyurdu. Aynı zamanda projenin teknik desteğini HQFLAX isimli finansman yönetim şirketi ile Blockchain girişim şirketi olan R3‘ün Corda platformunun sağlayacağını belirtti.

Şirketin yapmış olduğu açıklamada bu girişimin sebebi olarak küresel çapta bir çok parçaya ayrılmış menkul kıymet sisteminin yüksek işletim maliyetine sebep olduğu ve işlemlerin likiditesini düşürdüğü gerekçe gösterildi.

Şirketin yapmış olduğu açıklamada:

“Bu varlıklar bankaların tezgah üstü türevlerine (OTC derivatives) uygulamakta olduğu likidite, zorunlu denge sağlama ve marj gereksinimleri ile alakalı düzenlemeleri sebebiyle yüksek talep görmekte.”

HQLAX’ın CEO’su Guido Stroemer konuyla ilgili yaptığı bir açıklamada:

“Amacımız, dünya çapındaki farklı menkul kıymet emanet hesaplarından ikamet eden teminat havuzlarındaki likiditeyi harekete geçirmek.”

Yapılan açıklamada bir başka büyük finans şirketinin de  sahip olduğu iş akışını kolaylaştırmak için Blockchain teknolojisini izlemekte olduğunu belirtti. Ayrıca bu şirket düzenleyiciler için şeffaf işlemler yapmayı da sürdürecek.

Aslına bakıldığından HQLAX ve R3 hali hazırda Credit Suisse ve ING gibi bankacılık devlerinin de dahil olduğu ortaklıklar ile menkul kıymetler üzerinden kredi verilmesini sağlayan bir çözüm üretmiş durumdalar.

Bu çözümü kullanarak bankalar, Mart ayının başı itibariyle Blockchain ile çalışan bir platform üzerinden 30 milyon $‘a eşdeğer menkul kıymet işlemi yapmış bulunmaktalar. Bu platformun proof-of-concept çalışması ise geçtiğimiz yıl yapılmıştı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment