Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Alman Devler Blockchain Tabanlı Otomobil Finansman Platformu Üretecek

Cointelegraph auf Deutsch‘un 7 Haziran‘da bildirdiği üzere, Alman sigorta grubu Allianz ve Deutsche Bank, Berlin merkezli otomobil satış platformu Auto1 ile blockchain teknolojisini kullanarak otomatik finansman sağlamak için ortaklık kurdu. Üç ortak, yüzde 50’sinden fazlasına sahip oldukları “Auto1 Fintech” adında yeni bir şirket oluşturdu.

Ortak CEO Hakan Koç, Bloomberg ile yaptığı röportajda, yeni girişimin Auto1’in araçlarını satın alan otomobil bayileri için sigorta ürünleri ve kredi re-finansmanı sunacağını söyledi. SoftBank Group Corp. tarafından desteklenen Auto1, bireylerden ikinci el araç satın alan ve daha sonra bunları bayilere satan bir online alışveriş platformu.

Kredi ödeme ve re-finansman onayları bir blockchain’e kaydedilecek. Yeni süreç, hisse senetlerini ancak iki haftadan uzun bir sürede bağlayabilen kağıt tabanlı bir işlem kullanmaktan ziyade, bayiliklerin alımlarını derhal yeniden finanse etmelerine izin verecek. Auto1, yeni blockchain platformunun şirketin tekliflerini çeşitlendirmesine ve müşteri sadakatini artırmasına da yardımcı olacağını umuyor. Koç’a göre:

“Sermayeyi özgürleştiriyoruz ve sonuç olarak müşterilerimiz daha likit oluyor. Bu bir kazan-kazan durumu.”

Auto1, kullanılmış arabalar için baskın internet platformu olmaya çalışıyor. Zaten halihazırda Almanya’da aktif olan şirket, Koç’a göre bu yıl daha sonra Fransa ve Polonya‘ya genişleyecek. Bu yılın başlarında SoftBank’ın Vizyon Fonu, Auto1’e 460 milyon € (540 milyon $) yatırım yaparak, şirketi yaklaşık 2.9 milyar € (3.4 milyar $) piyasa değerine taşıdı.

Dünyanın dört bir yanındaki diğer otomotiv şirketleri de basit finansal işlemlerden otonom sürüş desteğine kadar uzanan blockchain teknolojisi uygulamalarını test ediyor. Bir pilot projede, Mercedes-Benz‘in arkasındaki otomobil devi Daimler AG, çevre dostu sürüşü ödüllendirmek için blockchain tabanlı bir program başlatmıştı. Çevre dostu sürüş alışkanlıkları uygulayan, örneğin düşük hızlarda sorunsuz ve güvenli sürüş sergileyen sürücüler, daha sonra etkinlikler ve diğer ödüller için VIP bilet alışverişinde kullanabilecekleri MobiCoins’leri kazanacaklar.

Mart ayında, Amerikan otomotiv devi Ford Motors, trafik akışını yönetmek için kripto token değişimini de içeren bir araçtan-araca iletişim yöntemi hakkında patent başvurusunda bulunmuştu. Potansiyel bir etkileşimin örneği olarak bir sürücü randevu için geç kaldığı takdirde, belirli sayıda token karşılığında gelecek 10 dakika boyunca başka araçlara geçmeyi talep edebilecek.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment