Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Altcoin Pazarına İlgi Duyuluyor mu? İşte Genel Durum

Uyanmayı bekleyen yüzlerce altcoin, kripto para piyasasında yaşanan son gelişmelerin etkisiyle harekete geçebilecek mi? Bazı veriler, bitcoin’e olan ilginin genel olarak altcoinlere kaydığını gösteriyor. Gelin bu verileri tek tek inceleyelim.

Bitcoin, ocak ayında 41 bin doları aşmayı başarırken ardından düzeltme görerek 28 bin dolara kadar geriledi. Elon Musk’ın bitcoin hakkındaki pozitif açıklamaları ise kripto paranın bir miktar yukarı yönlü hareket etmesine olanak tanıdı. Bunun yanı sıra, piyasa değeri bakımından ikinci sırada bulunan ethereum, bitcoin’in yükselişine paralel olarak tüm zamanların en yüksek seviyesi olan bin 459 dolara çıkmayı başardı.

Google Trends’e göre bitcoin aramaları düşüşte

Wall Street’te yaşanan GameStop olayı ve Dogecoin’in yükselişi, altcoin mevsimi sorularını beraberinde getirdi. Newsbtc, DOGE’nin altcoin mevsiminin fitilini ateşlemiş olduğunu öne sürdü. Bu iki gelişmenin ardından Google Trends verilerine göre ABD’de yapılan ‘buy crypto’ (kripto al) aramaları, ‘buy bitcoin’ (bitcoin al) aramalarını büyük bir sıçramayla geride bıraktı.

Türkiye’de de durum pek farklı değil. ‘Kripto para al’ ve ‘bitcoin al’ aramaları Google’da karşılaştırıldığında sonucun ABD’dekine benzer olduğu görülüyor. ‘Kripto para al’ araması neredeyse bitcoin’i geçmiş durumda.

altcoin
Türkiye’de son 30 gün içinde yapılan aramaların karşılaştırması. Kaynak

Diğer veriler neler söylüyor?

Altcoin mevsimi için sıklıkla takip edilen bitcoin dominansı (BTC.D), bu yıl en yüksek değerini 3 Ocak’ta 73 seviyesine ulaştığında gördü ve akabinde dominans düşmeye devam etti. Mevcut BTC.D değeri 62.

Altcoin yatırımcılarının göz attığı bir diğer veri ise korku ve açgözlülük endeksi. Bu endeks, son bir ay içinde ani düşüşler görse de genel olarak 70 seviyesinin üzerinde seyretti. Güncel endeks değeri 76 (aşırı açgözlülük).

altcoin
Kaynak

Bazı tahminler, Çin yeni yılının altcoinleri yükseltecek etkiyi yaratabileceğini öne sürüyor. Bu yıl 12 Şubat‘ta başlayacak olan Çin yeni yılı öncesinde Asya bölgesi yatırımcıları altcoin piyasasını harekete geçirebilir.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!