Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Altcoinler İçin Binance Etkisi: Listelenmeler Fiyatı Ne Kadar Yükseltiyor?

Dünyanın en büyük kripto para borsası Binance listelemesi alan kripto para birimlerinin ortalama %41 yükseliş yaşadığı tespit edildi.

Kripto para yatırımcısı ve araştırmacısı Ren & Heinrich tarafından gerçekleştirilen yakın tarihli bir analizde, “Binance Etkisi” kavramına yer verildi. Toplam 26 kripto para biriminin 18 ay boyunca izlendiği analizde, projeler üstündeki Binance listelemesinin etkisi ortaya konuldu. Kripto para piyasasının %75’ini bünyesinde barındıran Binance’de listelenen bir kripto paranın ilk 24 saat içerisinde %41 yükseldiği belirtildi. Bununla birlikte listelemenin üçüncü gününde yaklaşık %24‘lük bir artış yaşandı.

Ortalama olarak altcoinler bir listelemeden sonra tekrar negatife dönmeden önce 22 gün pozitif fiyatta kaldı. Bu etkinin ana kaynağı olarak Binance’in sahip olduğu yüksek hacimler gösterildi. Ren & Heinrich konuyu şu şekilde özetledi:

Binance listelemesi bir kripto para biriminin fiyatı üzerinde genellikle olumlu etkiye sahiptir.

Anlık fiyat artışına rağmen pozitif ivmenin “nispeten kısa ömürlü” olduğu ifade edildi. Projelerin yarısı listelemeden yaklaşık 2 hafta sonra elde ettikleri kazançlarını kaybetti.

Boğa-Ayı Piyasası Farkı

Ek olarak boğa sezonunda gerçekleşen listelemelerin ayı sezonundakilere kıyasla daha güçlü bir etki yarattığı raporlandı.

Listelemeden sonraki 1. günde ortalama fiyat:

  • Boğa: %49 yükseliş
  • Ayı: %34 yükseliş

Listelemeden sonraki 3. Günde Ortalama Fiyat:

  • Boğa: %34 yükseliş
  • Ayı: %13 yükseliş

Listelemeden sonra fiyatların listeleme fiyatının üzerinde kaldığı ortalama gün sayısı:

  • Boğa: 18 gün
  • Ayı: 8 gün

Öte yandan buna benzer bir araştırma 2021 yılında Coinbase için de yapılmıştı. Nisan ayında kripto analiz firması Messari tarafından yapılan araştırmada, Coinbase’de listelenen kripto paraların ilk beş gününde %91‘lik bir fiyat artışı yaşadığı ortaya konmuştu.

2021 yılından bu yana Coinbase’den Binance’e kayan hacim, uzman raporuna göre sektördeki bir dönüşüme işaret ediyor:

Öyle görünüyor ki 2023’te Binance listelemelerinden daha büyük bir yukarı yönlü tepki bekleyebiliriz ve bu da ‘Coinbase etkisinden’ ‘Binance etkisine’ geçişi doğruluyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!