Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

“Altın Standardına Dönelim” Diyen Adaya Senato Engeli

Dolarda enflasyondan kaçmak için altın standardı stratejisini benimsemek isteyen aday Judy Shelton, Fed koltuğuna oturamadı. Ekonomist Shelton, dijital doların gerekliliğini savunan açıklamaları ile de gündeme gelmişti.

Görevdeki başkan Donald Trump, eski Fed Başkanı Janet Yellen 2018’de emekliye ayrıldığından beri boş olan koltuğuna aday olarak Judy Shelton’a gösterdi. Fakat Shelton, senatoda oy üstünlüğünü sağlayamadığı için seçilemedi.

Judy Shelton, en son Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nın ABD yöneticiliğini üstlenmiş ve altın standartlarına geri dönmek için çağrıda bulunmuştu. Shelton’ın çağrısı muhatap bulsaydı, doların değeri döviz piyasalarından gelebilecek fiyattan ziyade gerçek bir metale bağlanmış olacaktı.

Shelton neden altın standardını savunuyor?

Aslında ABD bu standardı 1970’lerde ABD’de Başkan Nixon döneminde kaldırılana kadar benimsedi. Judy Shelton’ın, bu para politikasının geri gelmesini savunmasının temel nedeni ise enflasyon. Dolar için sınırlı arzı olan değerli bir metal alan altın standardını kullanmak anti-enflasyonist bir yaklaşımdır.

Judy Shelton geçtiğimiz yıllarda yayınladığı bir makalede, çoğu ABD vatandaşının endişelendiği noktanın; maaşları veya birikimleri ile satın alma güçlerinin enflasyon yüzünden erimesi olduğunu belirtti. Shelton bu görüşünden ötürü enflasyonu körükleyen para basma faaliyetlerinin de karşısında bulunuyor.

Dijital dolar için de çağrı yapmıştı

Ekonomist Judy Shelton, değer için sınırlı arz yanlısı ve enflasyon karşıtı duruşu ile dijital para camiasına sıcak bir isim olabileceği söylenebilir. Shelton, 2018 yılında kaleme aldığı bir makalede ortak bir para birimini savunurken, dijital para birimlerinin devlet destekli para birimleri ile birlikte çıkarılmasına izin veren bir ortam talebinde bulundu. Shelton dijital paraların da yasallaştırılarak, hükümetin konuya sağlıklı bir para birimini rekabetine izin verecek şekilde el atması için çağrıda bulundu.

Judy Shelton geride bıraktığımız mayıs ayında Gold Telegraph’a verdiği bir röportajda altın standardı fikrini sevdiğini, bunun kripto para mantığında kullanılabileceğini söyledi.

“Önemli nokta şu ki, uluslararası pazarda herkesin kullanabileceği ortak ve birleşik bir para sistemimiz var mı?

Judy Shelton, mart ayında eski Emtia Vadeli İşlemler Ticaret Komisyonu’ndan Christopher Giancarlo ile birlikte dijital dolara daha yakından bakılmasına yönelik çağrıda bulundu. Shelton, ABD’nin kendi dijital para birimini tanıtmayı başaramaması halinde ülkenin uluslararası alanda ekonomik hegemonyasını kaybedeceğini öne sürdü.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!