Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Altın Yeni Bir Rekor Kıracak mı? Uzmanlar Ne Diyor?

Bir yandan Koronavirüs, bir yandan siyasi anlaşmazlıklar derken altının ons fiyatı 1.900 dolara kadar dayandı. Peki uzmanlar altının geleceğiyle ilgili ne diyorlar?

Altının ons fiyatı bugün 1.890 dolar seviyesinin üstünde seyrediyor. 1.900 dolar barajına yaklaşan altın aynı zamanda tüm zamanların en yüksek seviyesine de yaklaşıyor. ABD ve Çin arasındaki anlaşmazlığın devam etmesi, Koronavirüsün hala kontrol altına alınmaması derken altının belki de dokuz yıl aradan sonra yeni bir rekor kırdığını göreceğiz.

Fiyat Neden Yükseliyor?

BNN Bloomberg tarafından hazırlanan yazıya göre altının ons fiyatının bu kadar yükselmiş olmasının belli başlı birkaç sebebi var. Uzman isimlere göre altın fiyatındaki artış yalnızca Koronavirüs nedeniyle değil siyasi ve ekonomik gelişmeler nedeniyle de artıyor.

Bu gelişmeler arasında ABD Doları’nın güç kaybetmesi, Koronavirüsün ekonomik etkilerinin hala öngörülemiyor oluşu, ABD’deki Çin başkonsolosluğunun kapatılması, Avrupa Birliği’nin 750 milyar euroluk yeni bir teşvik paketi hazırlaması gibi şeyler var. UBS Group AG tam olarak bu gibi gelişmeler yüzünden kısa vadeli altın tahmininde bir güncelleme yapıp altının ons fiyatının eylül ayında 2 bin dolara çıkabileceğini açıkladı.

Altında Genel Görünüm

Yerli yatırım dünyasının ünlü isimlerinden Ahmet Mergen bugün Acar Menkul Değerler’de bir altın grafiği yayınladı. Altının genel görünümünü değerlendiren Mergen, altının 1.900 dolar seviyesine yaklaşmasıyla birlikte toplu bir “satış geldiğini” söylüyor.

Altının ons fiyatının kısa vadede 1.881 dolara kadar gerileyebileceğini söyleyen Mergen, trendin şu an için yukarı yönde olduğunu söylüyor ve tüm zamanların rekoru olan 1.920 dolar seviyesine artık çok yakın olduğumuzu vurguluyor.

Ahmet Mergen’in paylaştığı saatlik altın grafiği, Kaynak

Şu an için yatırımcıların altın hakkındaki görüşleri de olumlu gibi görünüyor. Bank of America tarafından yapılan açıklamalara göre kıymetli maden fonlarına geçtiğimiz hafta boyunca toplamda 3.8 milyar dolar para girdi. BNN Bloomberg’ün aktardığı bilgilere göre bu, kıymet maden fonlarına bir haftada gönderilmiş en yüklü ikinci miktar.

Rekor Geliyor mu?

Altın fiyatı önümüzdeki günlerde tam olarak hangi yönde ilerleyecek elbette bilinmez. Fakat bazı uzmanlar altının şimdilik iyi durumda olduğunu ve yeni bir rekora doğru ilerleyebileceğini düşünüyorlar. Mobius Capital Partners’ın kurucularından Mark Mobius, altının şu an yatırımcılara neden cazip geldiğiyle ilgili şunları söylüyor:

“Faiz oranları sıfıra yaklaştığında ya da tamamen sıfırlandığı altın cazip bir yatırım haline geliyor. Çünkü altın aldığınızda faiz alıp almayacağınız konusunda endişelenmenize gerek kalmıyor. Ayrıca piyasalardaki belirsizlik sürdükçe altın fiyatı da artıyor. Şahsen altın almaya devam ederdim çünkü altın gayet iyi durumda.”

Altının yükselmeye devam edeceğini düşünen tek isim Mobius değil. Evolution Mining Ltd. Yönetim Kurulu Başkanı Jake Klein, Bloomberg TV’ye verdiği röportajda merkez bankalarının ekonomiye para enjekte etmeye devam ettiklerini, bunun altın fiyatında yeni bir artışı tetikleyebileceğini söyledi. Klein ayrıca olası bir rekor hakkında şu yorumu yapıyor:

“Altın yeni bir rekor kırabilirmiş gibi duruyor. Altının önünde gidilecek hala çok uzun bir yol var ve altın bu yolda emin adımlarla ilerleyebilir.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment