Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Eski Nissan Başkanı Tokyo’dan Kaçmak İçin 500 Bin Dolarlık Bitcoin Ödedi

Nissan’ın eski yönetim kurulu başkanı Carlos Ghosn’un oğlunun, babasını kurtarmak için Bitcoin ile 500 bin dolarlık ödeme yaptığı öğrenildi.

Nissan’ın eski başkanı Carlos Ghosn işlediği mali suçlar nedeniyle bir süredir Tokyo’da ev hapsinde kalıyordu. Kendisi daha sonra Japonya’dan özel bir jetle kaçmayı başardı. ABD’li savcılar tarafından yapılan açıklamalara göre Ghosn’un Japonya’dan kaçmasına yardım eden kişiler, bu yardımlarının karşılığını Bitcoin ile aldılar.

Nissan’ın Kurtarıcısı

Nissan’ın eski yönetim kurulu başkanı olan Ghosn aynı zamanda Nissan’ın kurtarıcısı olarak da biliniyor. Çünkü kendisi bundan yıllar önce Nissan’ın iflas etmekten kurtardı. Nissan’ın mali sıkıntılar yaşadığı dönemlerde Renault ile sık sık toplantılar düzenleyen Ghosn, Renault’yu 1999 yılında Nissan’ın yüzde 36.8’lik hissesini almaya ikna etti. Renault-Nissan-Mitsubishi ortaklığının kurucusu olarak gösterilen Ghosn şirketi bu hamlesi sayesinde batmaktan kurtardı.

Japonya’da Ev Hapsi

Japonya geçtiğimiz yıllarda Ghosn’a karşı mali suç işlediği gerekçesiyle büyük bir dava açtı. Bu davada Ghosn’un hem kişisel gelirini gizlediği, hem kişisel çıkarlar güderek usulsüz anlaşmalar yaptığı hem de devlete yanlış bilgi verdiği iddia edildi. Bu iddialar arasında Ghosn’un 2011-2015 tarihleri arasında kazandığı 88 milyon doların yarısını gizlediği de vardı.

Ghosn mahkemede kendisine karşı yöneltilen bu iddiaların hepsini yalanladı. Bu iddiaların “asılsız” olduğunu söyleyen Ghosn, insanların o sırf Nissan ve Renault arasındaki ilişkiyi güçlendirmeye çalıştığı için kendisine karşı cephe aldıklarını öne sürdü. Fakat kendisinin bu söylemleri onu ceza almaktan kurtarmadı.

Ghosn mahkeme kararı sonucunda Tokyo’da ev hapsine çarptırıldı. Fakat kendisinin Tokyo’daki bu hapis hayatı çok uzun sürmedi. Çünkü kendisi bir süre sonra İstanbul’a geldi.

İstanbul’a Kaçış

ABD’li eski bir özel kuvvet olan Michael Taylor ve onun oğlu Peter Taylor, geçtiğimiz aylarda Carlos Ghosn’un Japonya’dan kaçmasına yardım ettiler. Bir enstrüman çantasına saklanan Ghosn, Japonya’da bindiği özel uçakla Türkiye’ye getirildi.

İstanbul’a gelmesiyle birlikte yeniden tüm dünyanın gündemine oturan Ghosn, daha sonra Lübnan’a kaçtı. Kendisinin onca ülke arasından Lübnan’ı seçmiş olması tesadüf değil. Onun çocukluğu Lübnan’da geçirdiğini, Lübnan’da bir evi olduğunu biliyoruz. Tabii bunların yanı sıra Lübnan’ın Japonya’yla suçlu iade anlaşması olmadığını da belirtmek gerek.

Ghosn şu an için hala firarda ve yakalanabilmiş değil. Fakat kendisine yardım eden Taylor ailesi, Japonya’dan gelen talimat doğrultusunda şu anda nezarethanede tutuluyor. Taylorlar kendi ülkelerine iade edilmek istiyorlar ve Japonya’da herhangi bir suç işlemediklerini iddia ediyorlar.

Ghosn’un Aralık 2019’da Japonya’dan kaçıp İstanbul’a gelmek için kullandığı jete 350 bin dolar civarında para ödediği, Taylor ailesine bizzat 862 bin dolarlık para transferi yaptığı biliniyordu ama tüm bu sürecin nasıl işlediği, Ghosn ile Taylor ailesi arasındaki ilişkinin nasıl ilerlediği büyük bir soru işaretiydi. Fakat bu soru işareti bugün biraz da olsa aydınlandı.

Bitcoin Kullanmışlar

ABD’deki savcılar Ghosn’un Taylor ailesiyle tam olarak nasıl bağlantı kurduğu anlayabilmek için uzun süredir çalışıyorlardı. Savcılık bugün bir açıklama yaptı ve bu çalışmaların meyve vermeye başladığını duyurdu.

Savcılar bu gizemi açıklığa kavuşturabilmek için Ocak-Mayıs 2020 tarihleri arasında Coinbase’te yapılmış olan işlemleri incelediler. Bu arada bu soruşturmayla birlikte Coinbase gibi borsalardaki işlemlerin kolayca incelenebildiği de kanıtlanmış oldu. Savcılık yaptığı bu araştırmalar sonucunda Carlos Ghosn’un oğlu Anthony Ghosn’un, Peter Taylor’a Bitcoin gönderdiğini fark ettiler.

Görünüşe göre Carlos Ghosn’un oğlu, babasını kurtarabilmek için Taylor ailesiyle işbirliği yapmayı sürdürmüş ve onlara Bitcoin ile 500 bin dolarlık ödeme yapmış.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment