Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

AMD İkinci Çeyrekte Madencilere Olan GPU Satışlarında Düşüş Yaşadı

Çip üreticisi Advanced Micro Devices (AMD), Çarşamba günü yaptığı bir açıklamada, kripto para madencilerine yaptığı grafik kartı satışında ikinci çeyrek için bir düşüş yaşandığını ifade etti.

Firma ikinci çeyreğe ait mali tablosunu Çarşamba günü yayınladı. Yayınlanan rapora göre firmanın İşlemci ve Grafik segmentinde birinci çeyreğe kıyasla %3’lük bir düşüş var. AMD CEO’su Lisa Su yaptığı açıklamada AMD’nin kazancının yaklaşık olarak %6’sının kripto para madencilerine yapılan satıştan elde edildiğini, bunun ilk çeyrekte %10 düşüş yaşadığını ifade etmişti. Şirketin asıl hedef kitlesi oyuncular olmasına rağmen kripto para madenciliği ile ilgilenen müşterileri konusunda herhangi bir kısıtlama bulunmamakta. Geçtiğimiz iki yıl boyunca AMD’nin hisseleri %250 artmıştı ve ekran kartları Bitcoin ve Ethereum madencileri arasında da ciddi bir ün elde etmişti.

AMD satışlarının azalmasında başka bir etmen de önemli olabilir. Günümüzde birçok şirket kripto para madenciliği için Application Specific Integrated Circuit (ASIC) yani belirli bir uygulamayı ve işlemi gerçekleştirmeye yönelik özel olarak kodlanmış olan işlemcilerin üretimine yoğunlaşmış durumda. Çoğu uzman ASIC cihazlarının ekran kartı tabanlı kripto para madenciliğinin önüne ket vurduğunu da düşünüyor.

Ancak CEO Lisa Su, 17 Mayıs tarihinde yaptığı bir açıklamada,  blockchain hakkında iyimser yorumlarda bulunup bu teknolojinin ortadan kaybolmayacağını düşündüğünü belirtmişti. Lisa madencilik ile ilgili GPU’lara olan talebin ikinci çeyrekte 3’te 2 oranında düşüş yaşayacağı tahmininde bulunmuştu ve görünüşe göre bu tahmininde kısmen haklı çıktı. Ancak kendisi satışlarda yaşanacak bu düşüşten dolayı endişeli olmadığını ve bu düşüşün şirket için ”sağlıklı” olduğunu da vurgulamıştı.

”Ben blockchain altyapısının kalıcı olduğunu düşünüyorum. Bence bir çok para birimi mevcut. Blockchain teknolojisini kullanan bir sürü uygulama da mevcut. İkinci el GPU’ların piyasaya giriş yapmasında herhangi bir önemli risk etmeni göremiyoruz. Bence burada kayda değer iki şey var; birincisi, bir çok sayıda farklı kripto para birimi mevcut ve ikincisi, bugünlerde GPU satın alan bir çok kullanıcı aslında bunları hem ticari amaçlar hem de kişisel kullanım amaçları doğrultusunda satın almakta.”

AMD’nin en büyük rakibi olan Nvidia’nın CEO’su ise konu hakkında bu açıklamada bulunmuştu:

”İnsanların GPU almalarının sebebi oyun oynamak ancak oyun oynadıkları zamanın dışında; okulda, işte, veya uyurlarken, bilgisayarlarını açıp biraz madencilik yapacaklar. Bu konuda yanlış olan bir şey yok.”

AMD bu çarşamba yayınladığı raporda şunları aktardı:

”İşlemci ve Grafik segmentinden elde edilen getiri 1.09 milyar dolardı ve geçtiğimiz yıla kıyasla %64 artış gösterirken, geçtiğimiz çeyreğe kıyasla %3 düşüş sergiledi. Diğer yıla kıyasla elde edilen bu artış Radeon ürünlerinin kuvvetli satışı ve Ryzen ürünlerinin de büyümeye devam etmesi ile sağlandı. Geçen çeyreğe kıyasla yaşanan düşüş ise temel olarak blockchain piyasasındaki GPU ürünlerinin daha az kazanç getirmesi ile ilgili.”

Dahası, GPU üreticisi AMD bu trendin devam edeceği ama diğer ürünlerin bu düşüşü dengeleyeceği kanısında.

”2018 yılının üçüncü çeyreği için, AMD elde edilen kazancın tahmini olarak 1.7 milyar olduğunu tahmin ediyor – artı veya eksi 50 milyon dolar sınırıyla –  ki bu da geçen yıla kıyasla %7 artış demektir. Buna ek olarak Ryzen ve EPYC ürünlerinin satışından yaklaşık %38 daha fazla kazanç da bekleniyor. ”

Su raporun açıklanması esnasında üçüncü çeyrekte ”blockchain konusunda çok az beklentimiz var” ifadesini kullandı.

”Eğer bunu tam yıllık ele alacak olursak, 2018 yılı için blockchain getirisi, bizim daha önce tahmin ettiğimizden çok daha düşük olacak.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment