Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

AMD Madencilik Taleplerini Karşılamak İçin GPU Üretimini Artırdı

AMD, piyasadaki yüksek talep oranına karşılık vermek adına, şu anda elde az bulunan grafik kartlarının üretimini artırmayı planlıyor. Daha yeni piyasaya sürülen RX Vega GPU’ları, kripto madenciliğin yatırımcılar ve meraklılar arasında ün salmasıyla raflardan kısa sürede satılmıştı. Şirketin grafik bölümünden elde ettiği gelir 2017’nin son çeyreğinde neredeyse bir milyar dolara ulaşmıştı. Bu kıtlığın farkına varan AMD ise hem oyuncuların hem de madencilerin isteklerini karşılamaya çalışıyor.

Daha Fazla GPU Gücü Gerekiyor

Geçen sene boyunca kripto madenciliğine artan ilgi, AMD gibi şirketlerin yazılım bileşenlerine artan talebi karşılamaya zorladı. Artan Bitcoin ve kripto para fiyatları birçok yeni yatırımcıyı ve meraklı insanları madencilik sektörüne yöneltmişti. GPU’lar daha orta seviyede bilgi işlem gücü gerektiren Ethereum ve Monero gibi altkoinleri işletmek için kullanılıyordu.

Madencilerin bu açlığı, Nvidia ve AMD‘yi oyuncuların video işlemcilere tutunmalarını sağlamayı garantilemek için birkaç adım atmalarını sağladı. Kısa süre önce perakendecilerden bir defada alınabilecek grafik kartlarının sayısını kısıtlamalarını istediler. Ayrıca AMD, Radeon kartlarının az sayıda kaldığını ve bu kıtlıktan madencilik uygulamalarının sorumlu olduğunu söyledi. Üretimi artırmak için söz veren şirket, hiçbir müşteriyi hayal kırıklığına uğratmadan artan talebi karşılamayı umuyor.

Polygon‘a göre, CEO Dr. Lisa Su, durumu şöyle açıklamıştı: “Grafik kanalı şu an çok düşük seviyede, biz de bu ortamı yenilemeye çalışıyoruz.” Grafik kartlarının mevcudu “istediğimizden daha düşük” olduğundan, şöyle ekledi:

“Üretimi hızlandırıp artırıyoruz.”

Onun bu duyurusu Lisa Su‘nun kripto madencilerinin isteklerinin Q4‘te düşeceğini tahmin etmesinden sonra keskin bir dönüş olmuştu.  “Duruma baktığımızda, (kriptoyla ilgili talep) bir faktör olmaya devam ediyor, fakat kanallardaki eksiklerin ve bunun gibi şeylerin tamamlandığını gördük. Bu yüzden olayın kripto para tarafında daha ölçülü davranıyoruz.” demişti.

Dr. Su bir konferans çağrısı sırasında yatırımcılarla konuşurken, en güncel şirket kazanım raporunu paylaşmış, kripto para madenciliği piyasasını AMD’nin iyi giden işi olarak nitelendirmişti. AMD 2017’nin dördüncü çeyreğindeki gelirini 1.48 milyar dolar olarak açıklamıştı. Bu miktarın 958 milyon doları Bilgi İşlem ve Grafik bölümünden elde edilmişti, ve seneden seneye artış %60‘ı bulmuştu. Grafik kartlarının satışı Vega 56 ve Vega 64 ile olduğu gibi önemli bir etken olmuştu.

Hafızası Da Az

Diğer önemli oyuncular AMD’nin oyuncuları ve madencileri tatmin etme sözlerini iyi hale getirme yeteneğini etkileyebilir. Şirket üretimi artırırken, aynı zamanda azalan RAM deposunu da hesaba katmalı. RX 400, 500 ve yeni RX Vega grafik kartlarında kullanılan iki ana hafıza kartı GDDR5 ve HBM2 stokları da yetersiz. Bu bakımdan AMD yönetimi, yatırımcılara ve müşterilere açığı kapamak için ortaklarıyla birlikte çalışacaklarına dair güvence verdi.

Perakendecilerin de GPU piyasasındaki ayrıcalıklara gelindiğinde söz söyleme hakları var. Bazıları çoktan kripto para madencilerinin mevcut grafik kartlarını satın almalarını önlemek için kendi önlemlerini uygulamak istediklerini belirtti. Yalnızca oyuncularının stoklardan paylarını aldıklarından emin olmak istiyorlar.

Bir diğer önemli faktör ise madencilik ekipmanına kripto piyasasında iniş ve artışlarla paralel olarak değişen talep miktarı. Madencilik faaliyetlerinin karlılığı, fiyatlar madencilik projelerinin geri dönüş oranını etkilediğinden, koinlerin oranlarına oldukça bağımlı.

Sizce kripto madencilik bileşenlerine olan talep 2018’de artacak mı? Yorumlarda fikrinizi belirtebilirsiniz.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment