Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ripple CEO’su Global Ödeme Yöntemlerinde Ripple’ın Rolünü Anlattı

Her yıl geleneksel olarak San Fransisco’da düzenlenen ve blockhain bilimcilerini, analistlerini, sistem geliştiricilerini ve sektörün diğer elemanlarını bir araya getiren 2018 Blockchain Connect Konferansı’nda 1500’den fazla katılımcı, meraklı gözlerle konuşanları dinledi.

Blockhain teknolojisinin bugüne kadar kat ettiği mesafe, gelecekteki rolü ve sektördeki diğer önemli gelişmelerin konuşulduğu toplantıda; paneller, soru cevap oturumları ve konuşmacıların özel bilgilendirme seansları gibi faydalı etkinlikler yapıldı. Oturumların birinde BTC Media CEO’su David Bailey, konuk olarak Ripple CEO’su Brad Garlinghouse’u davet etti. Konu ise, Global Ödemelerde, Blockhain Girişimlerinin Oynadığı Rol, olarak belirlenmişti.

Konuşma esnasında geleneksel yöntemlerle ödeme yapmanın nasıl bir eziyet haline geldiğini örneklerle anlatan Ripple CEO’su Brad Garlinghouse, Ripple’ın bu alanda gelişmelerde öncü olacağını ve milletler arası ödeme yöntemlerini daha hızlı, daha kolay ve daha başarılı şekilde halledeceğini açıkladı. Ödeme sistemlerinin nasıl hantallaştığına dikkat çeken Garlinghouse, şu örneği verdi:

”Diyelim ki bugün buradan bir kişi, Londra’daki bir eşine, dostuna ya da arkadaşına 10 bin pound göndermek istedi. Emin olun, bunun en kolay yolu, günümüz itibariyle San Fransisco’dan Heathrow Hava alanına bilet alıp, hava alanında arkadaşınızla buluşup parayı ona elden vermektir. İşte bu durum, gerçekten bir hayli komik ve enteresan. Çünkü, uzaydan canlı yayın yaptığınız ve her şeye saniyesinde ulaşabildiğiniz günümüz dünyasında, paranızı A noktasından B noktasına gönderebilmek için neredeyse her şey ile cebelleşiyorsunuz. İşte Ripple olarak biz, tam da bu noktada devreye girmeyi amaçlıyoruz. Bugün insan ırkının yakaladığı teknolojik olanakları, bu ödeme sistemlerinde de harekete geçirip, burada çağı yakalayıp hatta ötesine de geçmek için var gücümüzle çabalıyoruz.”

Garlinghouse ayrıca açık kodlu Interledger Protocol’ün yani ILP’nin Ripple’ın bu noktada ortaya koyduğu vizyona katkıda bulunduğuna da dikkat çekti. Dünyanın genelinin kullandığı TCP IP protokolünün aksine, Ripple’ın ILP sisteminin farklı ana defterleri birleştirebileceğine olan inancını belirten Garlinghouse, genel kanının aksine Blockhain sisteminin eninde sonunda tek bir kaynak yaratacağını ise düşünmüyor:

”Bazı insanlar ‘Hey, her şey bir cüzdan içinde olacak o da bitcoin’in Blockhain sistemi olacak diyor. Biz bunun böyle olacağını açıkçası düşünmüyoruz. Biz bunun yerine, tüm bu cüzdanları gerçek zamanda birbiriyle bağlamayı ve bunlar arasında hareket gücünü arttırmayı hedefliyoruz. Cisco TCP IP kullanıp bunu yapıyorsa, biz de Ripple olarak bunu ILP kullanıp yapıyoruz.”

Farklı bankaların farklı hesap tiplerini eş zamanlı eşleyip ILP kullanarak sistemi aktive edecek olan Ripple’ın, bunun için kullandığı iki çözüm sistemi ise x Current ve x Via.

Garlinghouse, ayrıca Ripple şirketinin kripto parası olan XRP’nin de bu sistemde nasıl kullanıldığını şöyle açıklıyor:

”Şu an dünya üzerinde trilyonlarca, ama trilyonlarca dolar miktarında önceden finanse edilmiş ve uyuyan hesaplar var. Eğer ben bir kurum ya da kişiyle çalışmaya karar verirsem önce ben senin hesabına poundlarımı yollatıp bekletiyorum, sen de benim hesabıma peso’ları yollatıp bekletiyorsun. Peki bunu neden eş zamanlı ve anlaşmalı bir sistem yapmayalım? Ya da neden bu paraları önceden finanse edelim? Bir an için bunun olmadığını düşünün… Emin olun sistem çok çok daha fazla efektif olurdu. Ve bizce bu, gelecek için çok ama çok büyük bir adım.”

Garlinghouse, son olarak dünya bankalarının XRP de dahil olmak üzere hiçbir kripto parayı kullanmak istemedikleri iddiası hakkında konuştu. Olay ile alakalı direkt olarak bir yorum yapmaktan kaçınan Ripple CEO’su, onun yerine yaklaşık 20 yıl önce yaşadığı bir anıyı anlatarak, izleyicilere şunları söyledi:

”Bundan 20 yıl önce şimdilerde AT & T’de CEO’luk görevini yapan Randall Stevenson ile bir odada oturuyordum. Ben de o dönem bir VOIP şirketi olan Dial Pad adlı bir kurumun CEO’luğunu yapıyorum. Randall Stevenson sohbet esnasında dönüp bana dedi ki, ‘AT & T asla IP kullanmayacak. Bense bunun için peki, ileride görüşelim dedim. Şu an AT & T’nin tüm networkü IP protokolü üzerinden işliyor. İşte tam da bu sebeple bankaların XRP de dahil olmak üzere hiçbir kripto para kullanmayacağı yönündeki haberleri okuduğumda, aklıma Randall Stevenson’un AT & T hakkındaki bu sözleri geliyor. Eğer bir A Bankası, müşterisinin hoşuna gidecek, onun işini kolaylaştıracak ve daha ucuz olacak bir yöntem bulursa, bunu eminim ki kullanacaktır.”

Kaynak: ripple.com

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment