Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

American Express Blockchain Tabanlı Ödeme Kanıtlama Sistemi İçin Patent Başvurusunda Bulundu

Finansal hizmetler devi American Express (Amex), 12 Temmuz Perşembe günü ABD Patent ve Ticari Marka Ofisi (USPTO) tarafından yayınlanan bir duyuruya göre blockchain teknolojisi bazlı bir ödeme kanıtlama sistemi (proof of payment) için bir patent başvurusunda bulundu.

Yapılan patent başvurusunda American Express’in seyahat kolu olan American Express Travel Related Services Co., Inc. ismi yer alıyor. Oluşturulması planlanan sistemde, ödeme verileri, blockchainin ilk düğümündeki (node) genel bir anahtar ile şifrelenecek ve bu sayade ödeme kanıtı (proof of payment) otomatikleştirilecek. Bu söz konusu veriler ise satıcının tanımlayıcı bilgilerini ve işlem tutarını içerecek.

Patent başvurusunda ayrıca şifrelenmiş verilerin daha sonra ikinci bir blockchain düğümüne güvenli bir şekilde aktarılabileceği bilgisi de yer alıyor.

Blockchain teknolojisi kullanılarak oluşturulacak bu güvenli sistem, akıllı cihazların ödeme kanıtlarını tespit etmesine ve ödeme yapan müşterilere hizmet vermek amacıyla harekete geçmesine olanak verecek.

” Ödeme işlemi gerçekleştiren bir varlık (örneğin bir kredi kartı ağı, banka, bitcoin, ödül puanları veya ACH) ödeme kanıtının blockchain’e yazılmasıyla, kurcalamaya karşı korumalı bir şekilde ödeme yapıldığını kanıtlar. Blockchain’e bağlı bir akıllı cihaz ödeme kanıtını tespit edebilir ve ilgili bilgileri sistemden çıkarabilir. Böylece bilgiler, blokchain üzerinde şifrelenebilir. Ayrıca erişim, doğru şifreleme anahtarlarına sahip olan varlıklar ile sınırlandırılmış olur. “

Patentin devamında böylesi güvenli bir sistem için çeşitli kullanım alanları özetlenmekte. Örneğin otel rezervasyonu, emlak kiralama ve etkinlik ya da mekanlara biletsiz erişim vs. Önerilen kullanım alanlarının tümü, müşterinin blockchain üzerinde depolanan ödemelerin alınmasını ve şifrelerin çözülmesini, sisteme tanımlanmış akıllı cihazlar tarafından oldukça kolaylaştırabilir.

American Express, Hyperledger Blockchain konsorsiyumuna üye olarak blockchain teknolojisine olan ilgisini çoktan göstermiş, endüstri genelinde kullanımına yönelik standartları tanımlamak ve geliştirmek için de ayrıca bir çaba sarf etmiştir.

Mayıs ayında American Express, Hyperledger’ı üyelik ödülleri programına entegre edeceğini duyurmuştu.

Ekim 2017’de ise yine American Express, müşterilerini teşvik etmek amacıyla blockchain teknolojisini kullanacak kişiselleştirilmiş bir ödül sistemi için bir patent başvurusunda bulunmuştu.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment