Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ana Akım Medya Kaynakları Bitcoin’i Yanlış Tanıyor

Bu haftanın başında iki büyük finansal haber ajansı Zerohedge ve The Street, Bitcoin’in fiyatının “dalışa geçtiğini” belirtmişti. Bu dalışın sebebini de Birleşik Krallık (BK) hükümetinin getireceği sıkı yasalar ve Avrupa Merkez Bankası’nın yorumları olarak belirtmişlerdi.

Bu iki haber ajansına kötü bir haberimiz var, Avrupa’daki Bitcoin piyasaları Dünya üzerindeki bütün Bitcoin transferlerinin ve alım satım işlemlerinin sadece %8’ine denk geliyor. Üstelik bu oranın içine Birleşik Krallık da dahil. Dünya genelindeki Bitcoin işlemlerinin %1’inden az bir kısmı Birleşik Krallık’ta gerçekleşiyor.

3 Aralık’ta yayınlanan Zerohedge haberine göre Bitcoin fiyatının 11,900$’dan 10,600$’a düşmesinin sebebi, BK Hükümeti’nin Bitcoin için yasalar yayınlayacağını duyurması. Yayınlanması planlanan yasalar, kripto para borsalarına kayıt olan kullanıcıların kimlik bilgilerinin de alınması ve borsaların para aklama karşıtı önlemler alması.

Haberde denildiği gibi Bitcoin ufak ama aynı zamanda geçici bir fiyat düşmesi yaşamış olabilir. Ancak BK Hükümeti’nin sıkı yasa düzenlemelerinin bununla pek bir ilgisi olduğu söylenemez. Bilindiği gibi Bitcoin fiyatı birkaç haftadır çok sağlam bir şekilde tırmanıyordu. Bunu gören yatırımcılar da kazanç elde etmek için ellerindeki Bitcoin’leri sattılar, düşüşün nedeni de bundan ibaret gibi görünüyor ki artık bir önemi bile kalmadı.

Gerçekte bir Düşüş Yaşanmadı Bile

Daha da önemlisi, Bitcoin’in fiyatı aslında 24 saat öncesine göre %5 daha fazlaydı, bu da fiyattaki bir “dalışın” kesinlikle olmadığına işaret ediyor. Bununla birlikte üstte de belirttiğimiz gibi, BK’daki Bitcoin işlemleri global Bitcoin piyasasının %1’inden daha küçük bir kısmını kapsıyor. Böylesine küçük bir bölümün o kadar büyük bir fiyat düşüşü tetiklemesi imkansıza yakın.

“Zerohedge’e göre Bitcoin fiyatının ‘dalışı’ BK’dan gelen açıklamalardan kaynaklı.
1. Bitcoin’in fiyatı 24 saat öncesine göre %5 daha fazla.

2. Avrupa’nın Bitcoin piyasası genelin sadece %7.5’i. BK ise bunun sadece küçük bir bölümü.

3. %1’den daha az bir piyasa, fiyatın ‘dalmasına’ neden olamaz.”

The Street’teki haber de sadece bir fiyaskodan ibaret. Haberde Bitcoin’in fiyatının eski Avrupa Merkez Bankası yetkilisinin “sahtekarlık” suçlamaları sonucunda 11,000$’dan 9200$’a düştüğü belirtilmişti. Tabii ki de Avrupa Merkez Bankası’nın eski bir çalışanının böyle bir düşüşe yol açması söz konusu bile olamaz. Üstelik Bitcoin fiyatı gerilemeden sonra sadece 3 gün içinde eski seviyesine geri çıkmıştı. Fiyatın düşmesinin sebebi de çok hızlı bir şekilde çıkması; sonrasındaysa bu düşüşle birlikte arz/talep dengesi yeniden sağlanmış oldu.

Medya Bitcoin’i Sürekli Hisse Senedi Piyasalarıyla Karşılaştırıyor

Ana akım medya kaynaklarının haberlerinde mevcut olan en büyük sorun, bütün Bitcoin fiyat hareketlerinin hisse senedi marketlerinde kullanılan yöntemlerle açıklanmaya çalışılması. Hisse senedi ve kripto paralar arasında büyük bir fark var, Bitcoin’de 2017 yılının başından beri yaşanan %1200’lük büyüme de bu farklardan sadece biri.

Ne yazık ki Bitcoin’e karşı olan bu bakış açısını birçok medya kaynağında görebiliyoruz. Ancak Forbes ve RT gibi bazı seçkin haber ajanslarında bu durum aynı değil, zira kripto paralar için oluşturulmuş özel seriler ve departmanlar mevcut.

Bitcoin piyasası neredeyse 200 milyar $’lık bir market haline gelmek üzere. Bitcoin’in fiyatı çoğu zaman kripto para sektörü içinde gerçekleşen olaylardan büyük ölçüde etkileniyor olabilir, ama geleneksel finans endüstrisinden gelen kötü yorumlar hiçbir zaman fiyatın düşük kalmasına sebep olmuyor. Jamie Dimon’dan gelen “dolandırıcılık” sözleri bile fiyatın kısa bir süre içinde yükselmesine engel olamamıştı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment