Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Analistler Bitcon’i Bir Çeşit Enfeksiyona Benzetti: “Yatırımcılar Bağışıklık Kazandıkça Fiyat Balonu Patlıyor”

Bitcoin fiyat balonu patlıyor; Londra merkezli banka Barclays ise bunun geri dönüşü olmayacağı kanaatinde.

Barclays’in Joseph Abate liderliğindeki analist grubunun salı günü müşterileri için yayınladığı nota göre Bitcoin ve benzeri varlık balonları bulaşıcı hastalıklar ile benzer bir grafik çiziyor; toplum bağışıklık eşiğine geldiğinde fiyatlar durağanlaşıyor.

İlgili notta şu ifadelere yer veriliyor:

Toplumda varlık sahibi kişilerin sayısı arttıkça, toplumun yeni alıcıları olmaya aday kısmında (toplumun potansiyel ev sahibi kısmı) azalış görülürken, yeni satıcılar olmaya aday kısımda artış görülüyor. Nihayetinde bu artmış olan fiyatların durağanlaşmasına neden oluyor ve tedarikçi kısma devamlı olarak gelen tesadüfi sarsıntılar, satıcıların alıcılara oranını arttırıyor ve fiyatlar düşmeye başlıyor. Bu da fiyat düşüşlerinin katlanarak artacağının öngörülmesiyle birlikte satış baskısına neden oluyor.

Analistler Bicoin ve diğer kripto varlıklar için gelişmiş ekonomilerde neredeyse evrensel bir farkındalık oluştuğunu savunarak, Aralık’taki seviyesinin %65 oranında altına düşen Bitcoin fiyatının önceden düşmekte olan piyasalarda gösterdiği gibi bir gelişme gösterme ihtimalini yüksek bulmuyor.

Analistler notu şöyle sonlandırıyor:

İnanıyoruz ki kripto para yatırımlarında spekülatif köpürme safhası – hatta belki de en yüksek fiyatlar- artık geçmiş olabilir.

Analistlerin görüşüne göre şu an “Bitcoin enfeksiyonuna karşı” bağışıklık kazanmayan çok az sayıda yatırımcı var. Ve aslına bakılacak olursa bu büyük oranda ağızdan ağıza ve yatırımcıların fiyat kaçırma korkusuna (FOMO) yenik düşmesiyle yayılan bir enfeksiyon olarak nitelendirilebilir.

Diğer bir taraftan da veriler öyle gösteriyor ki dünya nüfusunun çok küçük bir kısmı kripto varlıklara yatırım yapmış; yatırım yapanlar da genellikle gelişmekte olan ülkelerden. Bunun bir sebebi de bu ülkelerde birçok insanın bankalara veya diğer finansal servislere erişme konusunda yaşadığı zorluklardan dolayı kripto varlıkların insanlar için daha çekici gelmesi olabilir. Henüz yatırımcı sayısı bu kadar azken Bitcoin’e karşı bağışıklık kazanıldığının düşünülmesi ne kadar doğru tartışılır.

Dahası, “ağ etkisi” olayı da daha çok insan Bitcoin kullandıkça Bitcoin’in asıl değerinin artacağını öngörüyor. Böylece piyasa spekülatif bir taşkınlık halinde değilken bile Bitcoin fiyatı ayakta kalabilir.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment