Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Andre Cronje’nin Yeni Projesi Hazır: Keep3r Network (KP3R)

DeFi dünyasının en ünlü isimlerinden Andre Cronje tarafından yapılan açıklamaya göre Keep3r Network bugün itibarıyla beta sürümüyle hazır durumda. İlk tanıtımı bundan bir hafta önce yapılan Keep3r Network şimdiden Uniswap aracılığıyla alınıp-satılabiliyor.

Yearn Finance (YFI) projesi ile ün kazanan Andre Cronje, duyurusunu birkaç gün önce yaptığı Keep3r Network projesinin kullanıma hazır olduğunu açıkladı. Cronje, Keep3r için gerekli denetim çalışmalarının yapıldığını duyurdu. Fakat Cronje bunları söylerken projenin hala çok genç olduğunu ve bazı buglar ile karşılaşılabileceğini belirtmeyi ihmal etmedi.

Uniswap aracılığıyla alınıp satılabiliyor

DeFi sektörünün ortak sorunlarından birini çözmeye çalışan Keep3r Network, Cronje tarafından yapılan açıklamanın ardından Uniswap’e eklendi. Burada projenin kendi tokenı olan KP3R için merkeziyetsiz bir likidite havuzu oluşturuldu. Cronje’nin projesinin büyüyeceğine inanan yatırımcılar şimdiden KP3R/ETH paritesi ile işlem yapabiliyorlar. Güncel veriler KP3R tokenın neredeyse 100 dolardan satıldığını göstermekte.

keep3r-network-kp3r-token
Uniswap’teki KP3R ekranı, Kaynak

Cronje, Keep3r Network projesinin beta sürümünün hazır olduğunu bundan yalnızca iki saat önce duyurdu. Fakat proje aradan geçen bu kısa süre içerisinde milyonlarca dolar hacim elde etti. Uniswap verileri KP3R/ETH paritesinin 24 saatte 30 milyon dolar likidite, 4 milyon dolar hacim elde ettiğini gösteriyor. Havuza şu ana dek 24 binden fazla KP3R, 6 binden fazla ETH aktarıldı.

Keep3r Network ne işe yarıyor, amacı ne?

Andre Cronje bu projenin ne amaçla kullanılacağını geçen hafta paylaştığı bir blog gönderisi ile detaylandırdı. Cronje bu gönderisinde akıllı sözleşme kullanımının gitgide yaygınlaştığına, bunun sonucunda ortaya gitgide daha kompleks sorunlar çıktığına dikkat çekti.

Ortaya çıkan sorunlardan birisi; bu akıllı sözleşmelerin harici bir tetikleyiciye ihtiyaç duyuyor olması. Bu sözleşmelerde kodlanmış bir işlemin aktifleştirilebilmesi için dışarıdan bir müdahale gerekiyor. Aave, Synthetix, Yearn gibi projeler bunu kendilerince çözmeye çalışıyor.

Cronje tarafından geliştirilen Keep3r Network adlı bu yeni proje; akıllı sözleşmelerin aktifleştirilmesini sağlayacak “Keeper”ların (bakıcı veya işletmeci diyebiliriz) bulunmasını sağlıyor. Bağımsız projeler, kendi akıllı sözleşmelerinde yapılması gereken bir görev olduğunda Keep3r Network bünyesindeki bir bakıcı ile iletişime geçip ona görev atabiliyor.

Bakıcılar yaptıkları bu işin karşılığında Ethereum (ETH) ile ödeme alabiliyor. Fakat bu ödeme işlemi Keep3r’ın kendi tokenı olan KP3R ile de tamamlanabiliyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!