Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Apple’ın Kurucusu Wozniak, YouTube’a Bitcoin Dolandırıcılıkları Yüzünden Dava Açamayacak

Apple’ın kurucusu Steve Wozniak, YouTube’da Bitcoin dolandırıcılığı yapmak için kendisinin ismi ve görseli kullanılarak paylaşılmış içerikler yüzünden YouTube’a dava açamayacak.

Bloomberg’in haberine göre ABD’nin Santa Clara ilçesindeki genel yetkili mahkemeler arasında en yüksek dereceli olan ‘superior court’ hakimi Sunil R. Kulkarnia, YouTube’un ve onun bağlı olduğu Google’ın, YouTube kullanıcıları tarafından paylaşılmış içeriklerden sorumlu tutulamayacağı kararını aldı.

Videolarda insanlara Bitcoin gönderileceği vadedildi

Steve Wozniak, platformdaki bazı videoların, kendi ismini ve görselini insanları kandırmaya yönelik olacak şekilde kullandığı gerekçesiyle geçen yıl YouTube’a karşı dava açtı.

Apple’ın kurucularından Wozniak’ın isminin kullanıldığı videoların bir kısmı, bedava Bitcoin dağıtıldığını vadeden videolardan oluşuyordu. Giveaway scam olarak bilinen bu videolar, genelde insanlara belli bir adrese Bitcoin göndermeleri halinde, kendilerine 2 katı miktarda Bitcoin iletileceği iddiası ile kurgulanıyor.

Tesla CEO’su Elon Musk, Ethereum’un kurucusu Vitalik Buterin gibi isimlerin de sık sık kullanıldığı bu gibi videolarla, şu ana dek milyonlarca dolarlık kripto para çalındığı düşünülüyor. TRM Labs’in araştırmasına göre Elon Musk’ı taklit eden bir grup dolandırıcı, en az 5 milyon dolarlık DOGE çaldı.

Şirketin kendisi sorumlu tutulamayacak

Wozniak’ın geçen yıl açtığı davada, YouTube’un platformdaki bu sahte videoları aylar boyunca kaldırmadığı, bu videoları yayınlayan kanalların reklam vererek daha geniş kitlelere ulaştığı ve YouTube’un bu reklamlara müsaade ettiği ifade ediliyordu.

Wozniak da dahil olmak üzere 18 davacı, İletişim Uygunluk Yasası’nın sosyal medya şirketlerine hukuki koruma sağlayan 230. maddesine karşı çıkmaya çalışmışsa da, Hakim Kulkarnia platformdaki söz konusu içeriklerden YouTube’un sorumlu tutulamayacağını açıkladı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!