Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Araştırma: Bankalar Terör Finansmanı Konusunda Kripto Paraları Geride Bıraktı

Geçtiğimiz tarihlerde Financial Information Unit (FIU) tarafından yayınlanan bir risk değerlendirme araştırmasına göre, bankalar kara para aklama ve terör finansmanı konularında kripto para birimlerine kıyasla çok daha yararlanılabilir bir pozisyona sahip.

Güney Kore’nin Finansal Hizmetler Komisyonu kendi yurt içi finansal sektörünü araştırmaya aldı ki buna bankalar, menkul kıymet şirketleri, finansman şirketleri, kredi kartı hizmetleri ve kripto para borsaları da dahil. Kapsamlı bir değerlendirmeden sonra elde edilen sonuçlara göre, bankalar kara para aklama ve terör finansmanı aktivitelerini engellemek için daha iyi sistemlere sahipken, diğer bütün finansal işletmelere karşı bunlara daha fazla maruz kalmış, ve bunları daha fazla yapmış kurumlar olarak öne çıkmakta.

”Bankalar diğer finansal şirketlere kıyasla kara para aklama veya terör finansmanı önleme konusunda daha iyi sistemlere sahipler. Yine de, bankacılık sektörünün büyüklüğü ve ticari finansman, nakit yönetim servisi ve forex işlemleri gibi ürünlerin içsel özellikleri nedeniyle, bunlar yukarıdaki unsurlara daha fazla maruz kalmakta.”

FIU araştırması bunun yanı sıra nakit para ve kripto para içeren işlemlerin de aynı suç etkinliklerine maruz kalabileceğini, ancak kripto para birimlerinin temelde terör finansmanı için daha az kullanıldığına değindi.

”Kripto para birimlerinin anonimliği takip edilmeyi engelliyor ve suçlular bundan faydalanabilir. Ancak aynısı çok büyük değerlerde basılan nakit paralar için de geçerli.”

Bunun yanı sıra Europol‘un 2018 yılında yayınladığı 72 sayfalık raporunda da, teröristlerin Bitcoin gibi kripto para birimleri yerine, Avrupa çapındaki işlemlerini finanse etmek için geleneksel bankacılık hizmetleri kullandığı ortaya çıkmıştı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment