Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Araştırma: Bir Kripto Para Küresel Para Birimi Olma Şansına Sahip Ancak Bu İlla Ki Bitcoin Olmayabilir

Bir çok kurumsal yatırımcı kripto para birimlerinin eninde sonunda küresel rezerv varlığı olacağını düşünüyor ancak oraya varabilmek için öncelikle kilit engellerin aşılması ve önemli çözümlerin getirilmesi gerekmekte.

Kripto dünyası son günlerde olası bir kripto – etf’sinin onaylanacağı umuduyla yükselen fiyatlar konusunda mutluydu. Ancak, bir çok kurumsal oyuncu, kripto para alanına giriş yapmak için gözünü emanet ve depolama çözümlerine dikmiş durumda.

Bu ifadeler, DataTrek tarafından kripto para dünyasında yapılan bir araştırmanın sonucunda ele geçen bulgularla tutarlı. DataTrek tarafından yapılan araştırma, kurumsal yatırımcıların kripto para dünyası ile ilgili endişelerini yüzdelik dilimler ile ayırıp bunları detaylandırmakta.

DataTrek araştırmasına göre kurumsal yatırımcıların kripto para dünyasına giriş ve yatırım yapma konusunda en çok sıkıntı çektiği ve dile getirdiği konuları hadi hep beraber inceleyelim.

Depolama ve Emanet Çözümleri

Piyasanın ta başlangıcından beri, depolama ve emanet çözümleri kripto para dünyasının en çok dile getirilen sorunlarından birisi olmuştu. Kripto para topluluğunun ihtiyacı olan şeylerin en başında, geleneksel piyasanın balinalarının elindeki fonları kripto para dünyasına aktarması geliyor.

Piyasa büyük ölçüde ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonunun (SEC), bu yıl içerisinde Bitcoin ETF’sine onay vereceğini ummaktayken, aslında bir çok kişi bu konunun gerçek anlamda kurumsal yatırımcıların ilgisini çeken temel şey olmadığının farkında değil. Araştırma anketinin yapıldığı bir grup yatırımcı, ETF yerine daha çok bu gibi varlıkları depolayabilecekleri düzenli bir emanet çözümü ile ilgilenmekte ve bunu beklemekte.

Yatırımcılara kripto para birimlerinin 2018 yılının ikinci yarısında daha stabil bir hal almasına neyin sebep olmuş olabileceği sorulduğunda, %52 gibi bir oran bunun kurumsal düzeydeki emanet çözümlerinin ABD menşeli denetim kurumlarından onay alması sayesinde mümkün olduğunu ifade etti.

DataTrek bu sonuçtan şu çıkarımı yaptı:

”Kurumsal kalitede emanet çözümleri şu an için bu anketin en önemli temasına sahip. Profesyonel para yöneticileri kripto alanına yatırım yapma seçeneğine sahip olmayı isteyebilir ancak portföylerindeki diğer varlıkların sahip olduğu güvenli ve denetimli bir emanet çözümü olmadan, bu yatırımcıların devam etmesini zor / imkansız kılıyor.”

Kurumsal derecede emanet çözümleri kurumsal yatırımcılar için en kilit noktayı oluşturmakta.

Kriptolar Başa Geçecek Mi?

Ankete katılan yatırımcılara herhangi bir kripto para biriminin gelecekte herhangi bir tarihte küresel rezerv varlığı olup olmayacağı sorulduğunda, yatırımcıların üçte biri ilerleyen zamanlarda illa ki bir tane kripto para biriminin böyle bir varlık olacağını düşündüğünü ifade etti. Yatırımcılar buna rağmen söz edilen kripto para biriminin illa ki Bitcoin olması gerekmediğini de vurguladı.

Herhangi bir kripto para biriminin küresel rezerv varlığı olup olmayacağı sorusuna yatırımcıların cevapları şu şekilde:

  • %38: Hayır
  • %33: Evet ama illa ki Bitcoin olacak diye bir şey yok.
  • %18: Evet, bu bir ‘Fed koin’ veya başka bir merkez bankası destekli ‘dijital para birimi’ olacaktır.
  • %11: Evet, Bitcoin.

Bu cevaplar bir nebze olsun DataTrek firmasını şaşırtmış olacak ki firma yaptığı açıklamada şunları ifade etti:

”Tahmin etmediğimiz başka bir sonuç: katılımcıların %62’si bir kripto para biriminin dolar ve avronun yanında küresel rezerv varlığı olarak yerini alacağını düşünüyor.”

Kalabalığın Düşünce Yapısı

DataTrek’in anketine katılan kurumsal yatırımcıların yarısından fazlası, şu an için kalabalığın ve topluluğun psikolojisinin ve düşünce yapısının, kripto para birimlerinin fiyatını belirleyen şey olduğunu ifade etti.

Bu ilginç bir iddia olsa da Kanada içerisinde benzer bir sonuç elde edilmişti. Ülkenin merkez bankası Bank of Canada geçenlerde yaptığı bir araştırmada bir grup yatırımcının Bitcoin’e arkadaşlarının tavsiyesi üzerine girdiğini ortaya çıkarmıştı.

Buna ek olarak katılımcıların %45’i Bitcoin’in fiyatının yıl sonunu ya bugünkü fiyatı ya da daha yüksek bir fiyat ile kapatacağını düşünmekte. %30’dan daha düşük bir orana sahip katılımcı ise Bitcoin’in yıl sonunu 5.000 dolar ile kapatacağını ifade etti.

Geç Kalmadan Yerinizi Alın

DataTrek araştırması, kripto para birimlerinin yatırım aracı olarak artış gösteren popülaritesinin, ”mali hizmetler endüstrisindeki yeni oyuncular için açık bir fırsat” olduğunu da ortaya koydu. Yine de, katılımcıların %26’sı mevcut yatırım bankalarının ve borsalarının eninde sonunda kripto para dünyasını da egemenliği altına alacağını düşünmekte.

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment