Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Araştırma: Bitcoin Fiyatı, Vadeli İşlemlerin Kapanış Gününden Etkilenmiyor

Piyasadaki genel kanılardan bir tanesi de, Bitcoin fiyatının Bitcoin vadelilerinin kapanmasının son gününde veya son günden bir gün öncesinde düşeceği yönündedir. Ancak Cindicator tarafından yapılan yeni bir araştırma, bunun somut herhangi bir yönünün olmadığını gözler önüne sermekte.

Bitcoin Vadeli İşlemler: Piyasa Evrimi” isimli araştırma temel olarak vadeli işlemlerdeki hacmi ve spot kripto para borsalarını ele alıp,  holistik trading piyasasının gelişimi ve likiditesi hakkında bilgi edinmeyi amaçladı.  Araştırmanın ilk rastladığı bulguların arasında, kurumsal yatırımcıların vadeli işlemler piyasasında daha baskın olduğu. Firma söz konusu kurumsal firmaları incelemeye alıp, onların geçmişteki vadelilerini ve yaptıkları hareketin zamanı ile Bitcoin vadelilerinin bittiği zamanı kıyasladı.

Ancak araştırma ve analiz sonucuna göre vadeli işlemler piyasası Bitcoin fiyatı konusunda yeterince büyük bir tetikleyici etkiye sahip değil.

Grafikte de görüldüğü üzre ilk vadeli bitiş tarihi dışında diğer tarihlerde seyir gayet olağan ilerlemekte. Cindicator ise ilk bitiş tarihindeki yükselişin sebebini şu şekilde açıklıyor:

”Bu büyük ihtimalle ilk bitiş tarihi olduğu için, CBOE vadeli işlemleri gün içi saatlik volatilite konusunda ciddi bir artış yakaladı.”

Bunun yanı sıra 16 ve 17 Ocak tarihleri arasında ise Bitcoin için çok güçlü bir pump ve dump etkinliği yapıldığını vurgulayan raporda, aynı tarz bir pump ve dump girişiminin 21 ile 29 Ocak arasında o kadar da etkili olmadığını belirtiyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment