Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Araştırma: Blockchain Kullanımı Bankalara Yıllık 27 Milyar Dolar Tasarruf Sağlayacak

Piyasa araştırma firmalarından olan Juniper Research‘in yaptığı yeni bir araştırmaya göre, finansal kurumlar blockchain teknolojisini benimsedikleri taktirde, sınır ötesi ödemeler ve işlemler konusunda 2030 yılından önce 27 milyar dolar civarında tasarruf sağlayabilirler. On-chain işlemleri kıstas olarak alındığında ise, %11 ile %12 seviyesinde tasarruf sağlanabiliyor.


Firmanın yaptığı ‘The Future of Blockchain: Key Vertical Opportunities & Deployment Strategies 2018-2030” isimli araştırma göre, bankaların blockchain teknolojisi ile tasarruf sağlayabileceği diğer alanlar arasında vezne ve maliye işlemleri ile yasal uyumluluk konusu da yer alıyor.

Yine de bazı bankacılık departmanları, diğerlerine kıyasla daha fazla tasarruf sağlayabilecek. Örnek olarak uyumluluk konusunda, kara para aklama kontrollerinin otomatikleştirilmesi ile, blockchain kullanımının sağladığı tasarruf bir kaç yıl içerisinde %50 gibi şaşırtıcı bir seviyeye ulaşabilecek.

Aşamalı Olarak Gerçekleşmesi Bekleniyor

Araştırma firması bu iyimser tabloya rağmen, eski sistemlerin ilk başlarda blockchain temelli hizmetler ile paralel olarak çalışacağından dolayı, tasarruf seviyesinin anında kendini göstermek yerine, kademeli olarak etki edeceğini vurguladı. Dolandırıcılık ile ilgili masrafların önümüzdeki 12 yıl içerisinde %50 civarında azalması da beklenmekte.

Söz konusu araştırma aynı zamanda geçtiğimiz günlerde IHS Markit isimli firmanın yaptığı ve Blockchain’in değerinin 2017 yılında sahip olduğu 2.5 milyar dolardan, 2030 yılında 2 trilyon dolara çıkacağı araştırma ile benzer yönlere sahip.

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment