Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Araştırma: İsviçre’nin FinTech Sektörü Büyürken, Geleneksel Bankalarda Düşüş Var

SwissBanking tarafından 1 Nisan tarihinde yayınlanan bir araştırma, İsviçre içerisindeki finansal teknoloji (fintech) sektörünün büyümeye devam ederken, geleneksel bankacılık ve finans kurumlarının sıkıntılar yaşadığını gözler önüne serdi.

”IFZ Fintech Study 2019” isimli çalışma temel olarak Lucerne Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Departmanı tarafından yapıldı ve 2018 yılındaki fintech endüstrisinin gelişmelerini göstermekte. Bankalar bu süreç boyunca kendilerini fintech endüstrisine karşı konumlandırırken, bundan istifade etmeye çalışan teknoloji ile barışık kurumlar büyümeye devam etti.

Raporda belirtilene göre fintech sektörü 2018 yılında 356 aktif şirket ile %62 civarı bir büyüme yaşadı. Kripto para sektörü 2018 yılı boyunca düşüş yaşasa da, özellikle İsviçre içerisindeki kripto para ve blockchain sektörü büyümeyi sürdürdü.  Bunun yanı sıra ilgili araştırmada geleneksel finans sektörü ve sektörün çalışanları devamlı olarak işten çıkarılma korkusu yaşasa da fintech sektöründeki şirketler devamlı olarak yeni alımlar yapmaya devam  ediyor. Bunun yanı sıra ilgili araştırmada fintech sektöründeki şirketlerin diğer geleneksel firmalara kıyasla çok daha hızlı ve verimli büyüdüğü vurgulanmakta. Bunun en büyük sebeplerinden birisi de yeni teknolojilerin uygulanması olarak görülüyor.

Özellikle yeni teknolojilere ayak uyduramayıp gelişmeyi sürdüremeyen birçok geleneksel finans kurumu, fintech sektöründeki teknolojik şirketlerle yarışma konusunda sıkıntılar yaşıyor ve hem mali hem de sektörel açıdan geride kalıyor.

Özellikle İsviçre’nin Zug isimli kasabası blockchain odaklı teknolojiler konusunda son dönemin en hızlı gelişen bölgelerinden birisi oldu.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment