Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bir Günde İki Kat Arttı: Arweave (AR) Nedir?

NFT tokenlarını depolamak için kullanılabileceği açıklanan ve 24 Şubat’ta SPoRA hard fork’u ile güncellenecek olan Arweave (AR), bir günde ikiye katlanıp ATH gördü. Peki Arweave ve AR token nedir?

Aylık grafikte %65, haftalık grafikte %26 oranında değer kazanan Arweave (AR), 24 saatlik zaman diliminde gördüğü %74’lük artışla tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 11,90 doları gördü.

443 milyon dolarlık piyasa değerine sahip olan AR token, gün içinde 52 milyon dolarlık işlem hacmi gördü.

arweave-ar
Kaynak

Arweave ve AR token nedir?

Verilerin sürdürülebilirliğini kendisine ilke edinen Arweave, depolama hizmeti veren, merkeziyetsiz bir protokoldür. Değerli bilgileri, geçmiş verileri veya uygulamaları bünyesinde depolar. Blockweave teknolojisi ile çalışan Arweave, ağda bulunan blokları birbirine bağlar ve bu bloklar çeşitli verileri tutar. Madenciler, ağdaki eski verileri Proof-of-Access (PoA) algoritması ile elde eder ve yeni bloklar oluşturur. Madenciler, eski verileri kullanarak elde ettikleri yeni bloklar karşılığında token elde ederler. Eski verilerin dönüştürülmesi sayesinde enerji tasarrufu yapılır ve ağ verileri verimli bir şekilde depolanır.

Arweave ağının üzerinde permaweb adlı bir katman vardır. HTTP üzerine inşa edilmiş olan Arweave’deki bu katman, internet tarayıcılarının ağa erişimine izin verir. Permaweb; pdf dosyalarına, resimlere, videolara veya internet uygulamalarına erişmek için kullanılabilir. Ağı korumakla yetkili kişiler, permaweb aracılığıyla Arweave’e gelen verileri denetler ve ağın güvenliğini sağlar.

Arweave ağına veri yüklemek isteyen kullanıcıların AR token ile ödeme yapmaları gerekir. Ayrıca madenciler ağa katılıma teşvik için AR token ile ödüllendirilir. Toplam arzı 66 milyon olan AR tokenın dolaşımdaki arzı 43 milyondur. AR tokenı listeleyen borsalar arasında; BigONE, Huobi, Bilaxy, MXC, Hotbit, Gate.io, BKEX ve Bittrex bulunuyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!