Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Satoshi Nakamoto’nun Twitter Hesabı Bulundu mu?

Bitcoin’in mucidi Satoshi Nakamoto’nun kim olduğu sorusu, aradan geçen 12 yıla rağmen cevap bulmadı. Bu gizemi çözmeye çalışan biri, Satoshi Nakamoto’nun geçmişte kullandığı Twitter hesabını bulmuş olabileceğine inanıyor.

“Varun” adlı bir araştırmacı, 2008 ve 2009 tarihlerinde aktif olarak kullanılmış bir Twitter hesabı keşfetti. Kullanıcı adı “fafcffacfff” olan bu hesap, Bitcoin ortaya çıkmadan önce ve çıktıktan sonra birçok farklı tweet paylaştı.

31 Ekim tarihinden bir gün önce

Satoshi Nakamoto Bitcoin’in whitepaper’ını 31 Ekim 2008 günü yayımladı. Aralık 2010 tarihine kadar çeşitli forumlarda Bitcoin ile ilgili paylaşımlar yapmayı, insanlarla Bitcoin’in geleceğini tartışmayı sürdürdü. Kendisinden, o tarihten beri haber alınmıyor.

Satoshi’yle ilgili araştırma yapan bir isim, fafcffacfff adlı bir Twitter hesabı keşfetti. Bu hesap, Bitcoin whitepaper’ı yayınlanmadan tam bir gün önce, 30 Ekim 2008 tarihinde şu tweeti paylaştı:

satoshi-twitter-paylasim
“Ancak biliyoruz ki, hiçbir itibari para tarih boyunca ayakta kalamadı. Benim düşüncem, iti…” (Kaynak)

Onun, cümlesini neden yarıda kesip eksik bir tweet paylaştığı bilinmiyor. Ancak ilerleyen tarihlerde, Bitcoin ile ilgili daha farklı paylaşımlar yaptığı biliniyor.

Önce Hal Finney, sonra ‘GoldLover’

Satoshi Nakamoto ile birlikte tarihin ilk Bitcoin işlemine imza atan isim, Hal Finney’dir. Finney aynı zamanda Twitter’da “Bitcoin” ile ilgili bir paylaşım yapmış ilk isimdir. Geçmiş paylaşımlar incelendiğinde, Bitcoin hakkında paylaşım yapan ikinci hesabın @fafcffacfff olduğu görülüyor.

satoshi-twitter-paylaimas-iki
“Herhangi bir sunucunun veya itibari kurumun bulunmadığı; tamamen merkeziyetsiz…” (Kaynak)

Araştırmayı yapan isim, bu tweete büyük önem veriyor. Çünkü Satoshi Nakamoto, “It’s completely decentralized with no server or trusted parties.” cümlesini 29 Ocak 2009 tarihinden önce hiç kullanmadı. 

Buna benzer cümlelere yer verildiği olsa da bu cümlenin birebir aynısına hiç rastlanmadı. Bu cümle, tweet paylaşıldıktan tam iki gün sonra, 31 Ocak 2009 günü Bitcoin.org’da yayınlandı.

Bu hesaba dair bilinen diğer şeyler

  • Hesap Mayıs 2008’de açıldı.
  • Hesabı açan kişi her kimse, içinde ‘altın’ kelimesi geçen gönderileri otomatik olarak çekip, bunları tweet olarak paylaşıyordu.
  • Dolayısıyla, bu profile göz atarsanız içinde ‘altın’ kelimesini barındıran birçok farklı haber manşeti, makale görmeniz mümkün.
  • Tweetlerin çoğu ‘altın’ ile ilgili olsa da; itibari paralar, ekonomik kriz, Fed politikaları ile ilgili paylaşımlara rastlanabilir. Bu tweetlerden bazılarını şöyle aktarabiliriz:

“2008’de yaşanan büyük hisse paniği öylesine şiddetliydi ki, ondan etkilenmeyen tek bir sektör bile kalmadı.” (20 Aralık 2008)

Bunları ve daha farklı verileri bir araya getiren araştırmacı, bu Twitter hesabının gerçekten Satoshi Nakamoto’ya ait olduğuna inanıyor. Yine de, “Şüpheci olmak iyidir.” diyen isim, insanlardan konuyla ilgili geri dönüş almak istiyor.

Satoshi Nakamoto’nun kim olduğu bilinmezken; böyle bir iddiasının nasıl yanlışlanabileceği bilinmiyor. Bu, iddianın ne kadar teyit edilebilir ve güvenilebilir olduğuna dair bir soru işareti doğuruyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!