Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Hal Finney Kimdir? Bitcoin’de Bir İlki Gerçekleştirdi

Hal Finney, yaklaşık 14 yıl önce 12 Ocak 2009 gününde Satoshi Nakamoto ile birlikte tarihteki ilk Bitcoin işlemini gerçekleştirdi. Ondan bir gün önce, 11 Ocak tarihinde ikonik “Running bitcoin” tweetini atarak Twitter’da Bitcoin’den bahseden ilk kişi olan Hal Finney kimdir, Bitcoin için önemi nedir?

Satoshi Nakamoto ile ilk Bitcoin transferini gerçekleştiren isim olarak bilinen efsanevi bilgisayar programcısı Hal Finney, 11 Ocak 2009 günü attığı tweet ile tarihe bir not düştü:

Bitcoin ağının henüz yeni aktif hale geldiği sıralarda atılan bu tweet, Twitter’da Bitcoin hakkında paylaşılan ilk gönderi olarak biliniyor. Bu gönderinin hemen sonrasında ise kripto para topluluğu için en önemli anlardan biri yine Hal Finney aktörlüğünde yaşandı: İlk Bitcoin transferi.

İlk Bitcoin transferi

Bitcoin’in anonim yaratıcısı Satoshi Nakamoto, Hal Finney’e 12 Ocak 2009 günü 10 tane BTC gönderdi. 170. blokta gerçekleşen ve test amacıyla yapılan bu işlem, Bitcoin ile yapılmış ilk işlem olarak kabul ediliyor.

hal-finney-bitcoin
Satoshi Nakamoto ve Hal Finney arasında gerçekleştirilen ilk BTC işlemi.

İlk Bitcoin işlemine imza atan ikili, işlem sonrasında birbirine e-posta yollamaya başladı. Nakamoto ve Finney bu postalarda bitcoin’deki sorunları tartıştılar. Zamanla Bitcoin’in istikrarlı bir şekilde çalıştığını söyleyen Finney, zorluğun 1 olduğu ilk günlerde birkaç blok kazdığını da itiraf ediyor.

“Birkaç blok kazdım fakat sonra kapadım. Çünkü bilgisayarımın ısınmasına neden oldu ve fan sesi beni rahatsız etti. Geçmişe baktığımda keşke daha uzun süre devam etseydim diyorum ama diğer yandan da Bitcoin’in başlangıcına tanık olabildiğim için olağanüstü şanslıydım.”

Hal Finney’in hayatı ve kariyeri

Mezun olduktan sonra Adventures of Tron, Armor Ambush, Astrosmash ve Space Attack gibi video oyunlarını geliştiren bir şirkette çalışmaya başladı. Daha sonra emekliye ayrılana kadar ünlü bilgisayar yazılımı şirketi Pretty Good Privacy (PGP) için geliştirici olarak çalıştı. Finney, PGP Corporation firmasında Phil Zimmermann’dan sonra işe alınan ikinci geliştiriciydi.

Hal Finney ve Bitcoin

Hal Finney Bitcoin’den çok önce bir cypherpunk’tı. İnsanların siber alanda mahremiyet ve merkezileşme problemleri üzerine sık sık açıklamalar yapan Finney, bilgisayarın insanları kontrol etmek yerine özgürleştirmek ve korumak için bir araç olarak kullanılmasını istedi. Bu sebeple Bitcoin felsefesinden oldukça etkilenen Finney, onun ilk destekçilerinden biri oldu.

Hal Finney BitcoinTalk’ta yazdığı yazıda, net olarak ne kadar olduğunu belirtmemekle birlikte sahip olduğu Bitcoin’leri oğlu ve kızına miras bırakacağını belirtiyor.

“Bitcoin’in ismini yeniden duyduğumda yıl 2010’du ve onun değerlenmeye başladığını gördüğümde şaşırdım. Eski cüzdanımın tozunu aldım ve BTC’lerimin içinde olduğunu gördüğümde derin bir oh çektim. Sonra Bitcoin’leri çevrim dışı bir cüzdana aktardım, umarım varislerim için bir değeri olur”

Finney’in Bitcoin yaratıcısı Satoshi Nakamoto olduğu birçok kez ileri sürülse de Hal Finney bu iddiayı asla doğrulamadı.

Hal Finney’in ölümü ve bedeninin dondurulması

Finney Ekim 2009’da Less Wrong isimli blogunda ağustos ayında kendisine ALS teşhisi konduğunu kamuoyu ile paylaştı. Hal Finney hastalığı baş göstermeden önce aktif bir atletti ve eşiyle birlikte Santa Barbara Uluslararası Maratonunda yer alarak ALS araştırması için para topladı.

Finney 2013 yılında BitcoinTalk’ta felç olduğunu açıkladı. Ölümüne kadar program geliştirmekten vazgeçmedi. Finney 28 Ağustos 2014 tarihinde Arizona’da ALS hastalığının komplikasyonları sonucu hayatını kaybetti. Bedeni ise Alcor Yaşam Uzatma Vakfı tarafından donduruldu ve hala bir gün uyandırılmak üzere saklanıyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!