Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Atlanta’da Hükümete Ait Bilgisayarları Hackleyen Hackerlar, Sistemi Geri Vermek İçin Bitcoin İstedi

Amerika Birleşik Devletleri’nin Atlanta ve Georgia şehirlerindeki hükümete ait bilgisayar sistemlerini hackleyen hackerlar, çıkan haberlere göre hükümetten sistemleri geri teslim etme ve onarma karşılığında tam 51 bin dolar değerinde Bitcoin talep etti.

22 Mart günü yaptığı basın toplantısında konuyla ilgili açıklamalar yapan Atlanta Belediye Başkanı Keisha Lance Bottoms, olayı doğrularken, şu ifadeleri kullandı:

”Gerçekten de bir saldırıya maruz kaldık ancak şu aşamada bu siber saldırının boyutunu ve neleri etkilediğini bilemiyoruz. Yine aynı şekilde banka hesapları ya da kişisel bilgilerin çalınıp çalınmadığına dair elimizde yeterli veri yok. Tek bildiğimiz şey, hepimizin bu saldırıdan etkilendiği.”

Siber saldırının ilk olarak 22 Mart günü sabaha karşı 5 saatinde tespit edildiği aktarılırken, Atlanta Belediyesi’nden yapılan açıklamada saldırının temel olarak vatandaşların faturalarını internet üzerinden ödediği sistemler ile, mahkeme bilgilerine ulaştıkları sistemleri hedef aldığı belirtildi.

Konuyla ilgili 22 Mart tarihinde City of Atlanta resmi hesabından atılan tweette, şu ifadeler kullanıldı:

”Şu anda Atlanta şehri olarak siz değerli vatandaşlarımızın faturalarını ödediği ve gerekli mahkeme bilgilerini kontrol ettiği sistemlere karşı bir siber saldırı ile karşı karşıyayız. Siber güvenlik ekibimiz, Microsoft’un yardımıyla birlikte olayın çözümlenmesi için çalışmalara devam etmektedir. Konuyla ilgili tüm gelişmeler, bu hesaptan sizler ile anında paylaşılacaktır. Sabrınız ve bekleyişiniz için teşekkür ederiz.”

Siber güvenlik ekibinin Microsoft ile birlikte, aynı zamanda FBI’ın ilgili birimleri ile de çalışmalara devam ettiği belirtilirken, dün akşam saatlerinde yapılan bir açıklamada, şehir yönetimi; tüm vatandaşlardan kimlik bilgilerini kontrol etmesini istedi.

Yazının kaleme alındığı bu dakikalar için konuşacak olursak, olay henüz çözümlenmedi ve Bitcoin şu anlarda ortalama 8 bin 500 dolardan işlem görüyor. Yani, hackerların 51 bin dolarlık Bitcoin isteği, şu aşamada kabaca 6 Bitcoin ediyor.

Atlanta’da yaşanan hackle ve karşılığında Bitcoin iste olayı yeni değil. Daha önce de, yine Amerika Birleşik Devletleri’nde, bu kez Sacremento eyaletinde bir hacker, şehirdeki bir sistemi hackleyip, karşılığında 1 Bitcoin talep etmişti. Kasım 2017’de gerçekleşen o olay esnasında da, Bitcoin 8 bin dolardan işlem görüyordu.

Yine Aralık 2017’de de Almanya’da bomba patlatacağını iddia eden bir kişi, hükümetten bombayı patlatmaması karşılığında 10 milyon euro değerinde Bitcoin talep etmişti. Neyse ki, ne Bitcoinler verildi, ne de bombacı muvaffak olabildi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment