Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Avalanche ve Ethereum Arasında Köprü Kuruldu

Eylül 2020’de hayata gelen Avalanche projesiyle Ethereum arasında yeni bir köprü kuruldu. ChainSafe tarafından inşa edilen köprü, DeFi kullanıcılarına bir blockchainden öbürüne geçiş yapma imkanı tanıyacak.

Birbiriyle rekabet içerisinde olan Avalanche ve Ethereum ağları arasında bağlantı kuruldu. ERC-20 veya ERC-721 uyumlu tokenlar, bu köprü sayesinde Avalanche tabanlı uygulamalarda kullanılabilecek. Projenin duyurusu Kasım 2020’de yapıldı.

Kadrosunda Emin Gün Sirer, Kevin Sekniqi, Maofan Yin gibi isimlere yer veren Avalanche’in kendi coini AVAX, bir ayda beş kat değerlendi.

‘Neredeyse tıpatıp aynı görünecek’

Kısaca AEB olarak tanıtılan projenin ismi, Avalanche Ethereum Bridge olarak açıklandı. ChainSafe öncülüğünde yapılan geliştirme çalışmalarına Protofire, Hashquark, POA Network, Avascan ve Meter.io destek oldu.

Ethereum ağında oluşturulan ERC-20 veya ERC-721 uyumlu tokenlar ve Wrapped ETH’ler ChainBridge adlı sözleşmeye ‘kitlenebilecek’. Burada oluşturulan tokenın neredeyse aynısı, Avalanche ağına yansıtılacak. The Block’un aktarımıyla, “Bir ChainLink (LINK) token Ethereum’da nasıl görünüyorsa, Avalanche’te de öyle görünecek.” ChainBridge sözleşmesinin güvenlik kontrolü, ConsenSys Diligence tarafından yapıldı.

AVA Labs COO’su Kevin Sekniqi, bu köprünün ne işe yaradığı sorusunu, “Avalanche, Ethereum ile neredeyse tıpatıp aynı görünecek” diyerek yanıtladı.

Yüksek hız ve düşük maliyet vadediyor

En fazla iki işlem yaparak Ethereum ağından Avalanche ağına geçiş yapılabilecek. AVA Labs, bu sürecin aşamalarını şu şekilde sıraladı:

  • Ethereum ağındaki Bridge sözleşmesine, kullanılacak tokenı harcama yetkisi verilecek,
  • Kullanılacak token Bridge sözleşmesine kitlenecek,
  • Bu işlem, ‘relayer’ olarak bilinen ve Protofire, Hashquark, POA Network, Avascan’den oluşan organizasyona yönlendirilecek,
  • Avalanche tabanlı Bridge sözleşmesinde yeni bir tasarı oluşturulacak,
  • Ağdaki diğer relayerlar, Avalanche ve Ethereum ağından gelen verileri birbiriyle kıyaslayıp teyit edecek,
  • Token, onay verilmesi halinde Avalanche ağına yansıtılacak.

Ava Labs CEO’su Emin Gün Sirer, “Neredeyse tıpatıp aynı DNA’yı paylaşan Avalanche ve Ethereum projeleri. … arasında yeni bir bağlantı kuruldu” diyerek tanıttığı bu köprü hakkında şunları söyledi:

“Ethereum’daki WBTC, AAVE gibi varlıklar artık Avalanche’e aktarılabilecek. … İnsanlar, işlemlerin ücretine ve hızına göre iki ekosistem arasında geçiş yapabilecekler. Ethereum’daki işlem ücretleri yükseldiğinde Avalanche’e; … Avalanche’te yeteri kadar likidite oluşmazsa, Ethereum’a geçiş yapabilirler.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!