Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Avalanche Tabanlı DeFi Protokolüne Üst Üste Saldırı: Rug-Pull Mu? Fiyat Çakıldı!

Avalanche tabanlı (AVAX) merkeziyetsiz finans (DeFİ) protokolü Defrost Finance (MELT) art arda gelen iki saldırı sonucunda kullanıcı varlıklarının tamamına yakınını kaybederken ortaya rug-pull iddiaları atıldı. 

Defrost Finance, 2325 Aralık tarihinde gerçekleşen iki siber saldırının sonucunda kullanıcı varlıklarının büyük bir kısmını kaybettiğini açıkladı. Şirket, saldırıları araştırdığını öne sürerken blockchain güvenlik ve veri analitik takipçileri Peckshield ve DeFiYield rug-pull ihtimalini dile getirdi.

Defrost’tan Açıklama

Defrost 25 Aralık tarihinde resmi sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, son 48 saattir saldırının nasıl gerçekleştirildiğini araştırdıklarını belirtti. Şirket protokolün ilk olarak protokolün V2 sürümünün bir flash kredi saldırısına maruz kaldığını iki gün sonra ise V1 sürümünün yönetici anahtarı ele geçirilerek saldırıya uğradığını ifade etti. Defrost, iki saldırının da aynı saldırgan/saldırganlar tarafından gerçekleştirilip gerçekleştirilmediğini bilmediklerini söyledi.

Şirket kaybedilen varlıkların toplam tutarını açıklamasa da DeFi Llama üzerinden erişilen istatistikler toplam kaybın 12 milyon dolardan fazla olduğunu gösterdi.

PeckShield’den Şaşırtıcı İddia

Öte yandan PeckShield 25 Aralık tarihinde resmi sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı bir paylaşımda, topluluk tarafından alınan istihbarata atıfta bulunarak ortada bir rug pull ihtimali olduğunu öne sürdü. Saldırganların sahte bir teminat token’ı yaratarak fiyat manipülasyonu yaptığını dile getirildi.

Bir Sene Öncesinden Uyarılmış

Yatırımcılar için çeşitli güvenlik önlemleri sunan DeFiYield ise 25 Aralık tarihinde resmi sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, geçtiğimiz sene Defrost’a yaptıkları denetimde ilgili açığı tespit ettiklerini ve kamuoyuna açıkladıklarını bildirdi. DeFiYield, ilgili açığın giderilmemesi sebebi ile yaşananları bir siber saldırı değil oldukça sinsi bir rug pull olarak değerlendirdi.

Yerel Token Fiyatında %95’e Varan Düşüş

Öte yandan tüm bu iddiaların ortasında Defrost Finance‘in yerel token’ının fiyatı ise saldırıların ardından %95‘e varan bir düşüş yaşayarak resmen çakıldı. CoinGecko verilerine göre MELT, ilk saldırının gerçekleştiği gün 0,00672 dolardan aniden 0,00180 dolar bandına kadar gerilerken fiyat ikinci saldırı ile birlikte 0,00255 dolardan tüm zamanların en düşük seviyesi olan (ATL) 0,00058 dolara düştü.

MELT verilere göre haberin kaleme alındığı sıralarda tüm zamanların en yüksek seviyesi (ATH) olan 23 dolarlık fiyatın %100 altında 0,000873 dolardan işlem görüyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!