Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Avrupa ABD’nin Önünde: İlk Spot Bitcoin ETF’i 1 Yıllık Gecikmenin Ardından Başlatılıyor!

Avrupa’nın ilk spot Bitcoin (BTC) ETF’i (borsa yatırım fonu) bir yıllık gecikmenin ardından bu ay içerisinde piyasaya sürülüyor.

Financial Times’ın (FT) yayınladığı habere göre Jacobi Asset Management’a ait Avrupa’nın ilk gerçek spot Bitcoin ETF’i olduğu söylenen Jacobi Bitcoin ETF’in planlanan lansman tarihinden yaklaşık bir sene sonra bu ay içerisinde halka açılması bekleniyor.

ETF, 4 trilyon dolardan fazla işlem hacmiyle dünyanın en yüksek hacimli 5. borsası olarak bilinen Euronext’in Amsterdam biriminde listelenecek. Varlık yönetim şirketi, listeleme onayını geçtiğimiz sene almasına rağmen planlanan lansman tarihinden iki ay önce gerçekleşen Terra (LUNA) çöküşü nedeniyle çıkışın ertelendiğini bildirdi. Jacobi Asset Management, geçtiğimiz yazdan bu yana talebin değiştiğini belirtti.

Offshore hukuk şirketi Carey Olsen’ın ortaklarından David Crosland, ETF’in Bitcoin fonu başlatılmasına yardımcı olmak için çeşitli avantajlar sunan yargı bölgesi Guernsey’de kayıtlı olduğunu ifade etti. Fonun gözetim partnerinin ise Fidelity Digital Assets olduğu bildirildi.

Avrupa’nın ilk gerçek Bitcoin ETF’i

Öte yandan ETF’in teknik anlamda Avrupa’nın ilk gerçek spot Bitcoin ETF’i olacağı olgusu, varlık yöneticisi tarafından güçlü bir reklam malzemesi olarak kullanıldı. Jacobi mevcut durumda, Avrupa’da işleme sunulmuş olan Bitcoin ETF’lerinin esasında bir ETN (borsada işlem gören senet) olduğunun altını çizdi.

ETN’lerin teminatsız borçlanma araçlarını temsil ettiğini belirten varlık yönetim şirketi, Jacobi Bitcoin ETF’in doğrudan Bitcoin alarak varlığa sahip olduğunun altını çizdi.

Jacobi Bitcoin ETF, Avrupadaki tek düzenlenmiş borsa yatırım fonudur ve fonun kendisi Bitcoin sahibidir. Regülasyon kuralları sebebiyle fon kesinlikle kaldıraç kullanamaz, tamamen teminatlandırılmıştır.

Jacobi Asset Management, mevcut durumda piyasadaki ETF görünümlü ETN’lerin önemli yatırımcı riski taşıdıklarını resmi olarak borçlanan durumundaki ETN ihraççısının iflas etme durumunda yatırımların kaybedilmesi riski olduğunu vurguladı.

Spot Bitcoin ETF konusunda Avrupa ABD’ye göre çok daha esnek bir yaklaşım izledi. ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) piyasa manipülasyonu çekinceleri nedeniyle bugüne kadar herhangi bir ETF başvurusunu onaylamadı. Ancak son dönemde dünyanın en büyük yatırım şirketi BlackRock dahil olmak üzere birçok şirket başvuruda bulunmuş  ve umutları yeşertmişti.

Jacobi geçtiğimiz yılın haziran ayında Jacobi Bitcoin ETF’in Euronext Amsterdam’da listelenmesi için onay aldığını duyurmuştu.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!