Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Avrupa Birliği: Kripto Paralar Şu Anda Merkez Bankalara Rakip Olamaz

Avrupa Parlamentosu merkez bankaların ve kripto paraların genel olarak ne gibi sorunlarla karşılaştıklarını anlatan kapsamlı bir yazı yayınladı. Avrupa Parlamentosu Ekonomik ve Parasal İşler Komitesi’nin (ECON) talebi üzerine hazırlanan yazıda kripto paraların “mevcut para birimlerine ve özellikle de büyük bölgelerdeki merkez bankaların para politikalarına rakip olmalarının çok zor olduğu” vurgulandı.

Yapılan araştırmada kripto paraların en azından şu anki halleriyle merkez bankalarının otoritelerini sarsamayacağı belirtilse de bu tarzdaki paraların hızlı, güvenli ve şeffaf işlemler yapma imkanı sağlıyor olmalarına da değinildi. Kripto para piyasası hala çok yeni olduğu için dünya genelindeki pek çok hükümet yetkilisi bu tür paraların yasal birer ‘ödeme aracı’ olarak sayılmaları konusunda bazı endişelere sahip. Ayrıca 2008 yılında yaşanan ekonomik krize rağmen merkez bankaları tarafından üretilen paralara olan talepte bir artış yaşandığını da unutmamak gerekiyor.

“Politika hazırlayan ve yasal düzenleme yapan kişiler risk sermayelerini görmezden gelmemeli ve yasaklamayı denememeli. Böyle aşırıya kaçan adımlar atmak yanlış olacaktır.”

Avrupa Parlamentosu tarafından yayınlanan yazıda vurgulanan bir diğer nokta da kripto paralar üzerinden gerçekleşen ‘anonim’ işlemler oldu ve finans kurumlarının bu gibi paralara pek ılımlı yaklaşmamasının sebeplerinden biri olarak bu gösterildi. Kripto paralar üzerinden anonim olarak işlem yapabilme özelliği elbette özellikle yasa dışı işlem yapmak isteyen kişiler için faydalı oluyor ve bu gibi kişiler para aklama tarzı faaliyetleri bu paralar üzerinden gerçekleştirebiliyor. Ancak Güney Kore gibi ülkelerin özellikle bu sorunla başa çıkmak için KYC (müşterini tanı) sistemi kapsamındaki prosedürleri sıkılaştırdığını ve piyasayı artık çok daha yakından takip ettiğini de belirtelim.

Bundan seneler önce saldırıya uğrayan Mt. Gox’un yanı sıra yakın zamanda saldırıya uğramış Bithumb ve Coinrail gibi kripto para borsalarının da piyasanın olumsuz algılanmasına yol açtığı düşünülüyor. Yine de kripto para piyasasını değerlendirirken yalnızca bu tarz istisnai olaylara dayanmamak gerektiği de belirtildi.

Avrupa Parlamentosu’nun yaptığı araştırmalarda kripto para yatırımının vergilendirilmesi gerektiği de vurgulanıyor. Yazıda Bitcoin, Ethereum ve Ripple gibi yüksek piyasa hacmine sahip kripto paralardan özel olarak bahsedildi.

Yapılan araştırmalar büyük ihtimalle Mayıs ayının son haftasında tamamlandılar çünkü araştırmada Bitcoin fiyatı 8 bin 313 $ olarak gösteriliyor (şu anda 6 bin 379 $).

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment