Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Avrupa Birliği’nden Kara Para Aklamayı Önlemek İçin Kripto Paraları Denetleyecek Yeni Düzenleyici Kurum

AB kripto para ekosistemini ve ekosistem üzerinde yaşanan kara para aklama olaylarını kontrol altına almak için yeni bir kurum oluşturmak üzere kolları sıvadı.

Avrupa Birliğinin politika yapıcıları kripto para şirketleri üzerinde direkt olarak gözetim ve kontrol yetkisi getirecek yeni bir denetleyici kurumun hazırlığının son aşamasında olduğu biliniyor. Yeni mevzuatın merkezinde, kara para aklamayla mücadele için AB çapında bir düzenleyicinin oluşturulması yer alıyor.  Henüz müzakere aşamaları bitmemiş olmasına rağmen böyle bir düzenleyici kurumun oluşturulması konusunda politika yapıcılar tarafından temel ortak kanı kabul edilmiş gibi görünüyor.

AB parlamento üyeleri tarafından oluşturulmak istenen söz konusu kurum Kara Para Aklamayla Mücadele Otoritesi (AMLA) için sunulan Komisyon ve Danışman raporlarına bakıldığında en azından “yüksek riskli” kripto firmalarının doğrudan finansal hizmet sağlayıcılar olarak kontrol edilmesi ve denetlenmesi ön görülüyor. Düzenleyici yasa bu tür borsalar üzerinde tam veri edinme yetkisini ele almak ve AB üye devletleri içerisinde taviz vermeden yürütmek istiyor.

Düzenleyici kurum teklifinin ana temasında “AB üye devletlerinin kripto para borsalarına finansal kurumlar gibi davranması gerektiği” yer alıyor. Müzakere avukatlarından Tomasz Krawczyk konu hakkında şu noktalara değiniyor:

Bir AB üyesi ülke bu düzenlemeleri düzgün bir şekilde uygulamazsa, Avrupa Komisyonu örneğin Malta’yı Avrupa adalet mahkemesine götürme hakkına sahiptir.

Özellikle kripto paralar üzerinden kara para aklama yasalarının son aşamalarına gelinmişken, AB parlamentosu konu hakkında yetkin teknolojik kabiliyete sahip personel sayısını arttırıyor. Düzenleyici kurum yasasının AB parlamentosunun ağustos tatilinin bitmesinin ardından tamamlanıp yürürlüğe koyulması planlanıyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!