Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Avrupa Merkez Bankası: “Bankalar Bitcoin’le Mücadele İçin Daha Hızlı Çalışmalı”

Bir Avrupa Merkez Bankası (ECB) yöneticisine göre kurumsal bankalar kripto paralara yenik düşmemek için daha hızlı para transfer sistemleri geliştirmeli.

ECB’nin yönetim kurulunda görev alan Yves Mersch, Roma’daki bir etkinlikte kripto paraların hayatımıza etkisi olmadığını söylemişti. Buna rağmen Reuters’dan gelen bir habere göre kendisi şimdi kripto paralarla baş etmek için bir öneri yaptı. 30 Kasım sabahı konuşan Mersch şöyle bir ifadede bulundu:

“Bankalar bir an önce anlık para transferi yöntemi üzerinde çalışmak zorunda. Çünkü kripto para konseptinin getirdiği iddia edilen teknolojik yenilikler halk arasında fazla tartışılmaya başladı. Bankaların da buna bir alternatif sunması gerek.”

Mersch aynı zamanda ECB’nin de “farklı dijital teknolojilerle” sağlanacak para transferleri üzerinde deneyler yapacağını belirtti. Buna ek olarak “maceracı uygulamaların” bankanın dikkatini çekmediğini de ekledi.

Aslında bu açıklamadan bir ay önce başka bir ECB yönetim kurulu üyesi aynı konuda bir açıklamada daha bulunmuştu. Benoît Cœuré, bankanın kripto paraları görmezden gelmediğini, ancak kullanım alanlarını gözetim altında tuttuğunu söylemişti.

Aynı zamanda Cœuré “bu piyasada dönen toplam paranın çok düşük” olduğunu da belirtmişti. Bu ifade bankanın geçmişteki ‘kripto paralar Euro’ya bir tehdit değildir’ tutumunu yeniden gündeme getirmişti.

Bütün bu negatif açıklamalara rağmen yine ECB tarafından 2015 yılında yayınlanan uzunca bir analiz yazısında kripto paraların Avrupa Birliği içerisinde izlenen parasal stratejiyi ve finansal stabiliteyi etkileyebileceği yazılmıştı. Bununla birlikte banka, Bitcoin’in bakiye gönderimi gibi bazı konularda geleneksel finan kuruluşlarından çok daha ilgi çekici olduğunu da belirtmişti.

Avrupa Merkez Bankası’nın başkanı Mario Draghi de geçtiğimiz aylarda yaptığı bir açıklamayla Bitcoin’in yasalarla kontrol altında tutulamayacağını belirtmişti. Ancak Avrupa Birliği’ne üye ülkelere kendi kripto paralarını çıkaramayacakları konusunda da bir uyarıda bulunmuştu.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment