Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Goldman Sachs Bitcoin İşlemlerini Düşünüyor

ABD’nin dev yatırım bankası Goldman Sachs’ın CEO’su Lloyd Blankfein, Wall Street’te Bitcoin hakkında açık fikirli yöneticiler arasında yerini almıştı. Kendisi Michael Novogratz gibi yüksek öngörülerde bulunmuyor, ancak aynı zamanda JPMorgan Chase CEO’su Jamie Dimon gibi Bitcoin’i her fırsatta gömüyor.

Hatta Blankfein kağıt para ilk çıktığında insanların güven duymadığını, ancak sonrasında herkes tarafından benimsendiğini de belirtmişti. Bu açıklama tabii ki de Bitcoin’e şimdi güven duyulmuyorsa bile ileride halk tarafından kullanılabileceği anlamına geliyor. Bloomberg ile yapılan bir röportajda Blankfein şöyle söyledi:

“Bitcoin benlik birşey değil. Ama geçmişte benlik olmayan ve şimdi mükemmel bir şekilde çalışan birçok şey olmuştu. Eğer 20 yıl sonra Bitcoin de herkes tarafından kullanıma girseydi bunun nedenini size rahatlıkla açıklayabilirdim. Tabii şimdi bildiklerimden yola çıkarak bunun başarılı olup olmayacağını söylemiyorum.”

Suç için Kullanılan bir Araç

Bu açıklamaları takiben Blankfein Bitcoin için her şeyin güllük gülistanlık olmadığını da ekledi. Röportajda Bitcoin’in potansiyel riskleriyle ilgili bir soru sorulduğunda, işlenen suçlarla bir bağlantısı olabileceğini söyledi:

“Bitcoin’in en çok kullanıldığı amaçlardan biri de dolandırıcılık suçlarına bir araç olması. Bu belki de Bitcoin’i takip etmenin mümkün olmamasıdır. Aslında nakit para da öyle, ancak tahmin edebileceğiniz gibi yüksek miktarlarda nakit para biriktirip saklamak çok zor sayılır.”

Bitcoin suç işlemek için kullanılıyor olabilir, ancak bu, dünyadaki suçluların favori para biriminin ABD Doları olduğu gerçeğini değiştirmiyor. CEO’su Bitcoin hakkında atıp tutan JPMorgan Chase bile İsviçre’de para aklama yaparken yakalanmıştı. Yani Goldman Sachs CEO’su Blankfein’ın suç işleme açıklamaları biraz yersiz…

Bunun Üzerinde Düşüneceğiz

Röportajda Goldman Bitcoin yatırım işlemleriyle ilgilenir mi diye sorulduğundaysa Blankfein şu şekilde cevap vermişti:

“Bekleyip göreceğiz. Eğer Bitcoin başarılı olup daha köklü bir hal alır, [altın gibi] saklama değeri olan bir varlık olur ve %20’lik iniş çıkışlarda bulunmayıp yüksek likiditeye sahip olursa bunun üzerinde düşüneceğiz.”

Blankfein çok şey istiyor gibi görünüyor. Ama Goldman gerçekten Bitcoin için alım satım işlemlerini başlatırsa kurumsal yatırımların Bitcoin’e su gibi akıp bir izdiham yarattığını görebiliriz. Uzun dönemli Bitcoin yatırımcılarını bundan daha mutlu eden bir olay olamazdı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment